Barszcz biały z suszonymi grzybami 1


Barszcz biały z suszonymi grzybami

Znalazłam ten barszcz na jednym z portali kulinarnych – postanowiłam zrobić. Jest genialny, smak grzybów z barszczem komponuje się świetnie. Będę robiła częściej  🙂

składniki:barszcz-bialy-z-grzybami

4 kawałki surowej, białej kiełbasy

30 dkg boczku lub podgardla wędzonego

garść suszonych grzybów

4 ząbki czosnku

2 butelki zakwasu barszczu białego

łyżka chrzanu

Kilka liści laurowych

kilka ziaren ziela angielskiego

pieprz, sól

garść majeranku

jajka i ziemniaki do podania z barszczem

wykonanie:

barszcz-bialy-z-suszonymi-grzybamiGrzyby zalewamy wodą, namaczamy co najmniej 2 godziny, gotujemy do miękkości i kroimy na drobniejsze kawałki (wody w której gotowaliśmy grzyby nie wylewamy)

Boczek i kiełbasę wkładamy do garnka co najmniej 3 litrowego, zalewamy wodą, dodajemy czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, kilka ziaren pieprzu i gotujemy na wolnym ogniu co najmniej 40 minut od momentu zagotowania wody. Wyjmujemy kiełbasę i boczek i kroimy. Do wywaru wlewamy zakwas, dodajemy chrzan, grzyby razem z wodą w której były gotowane, majeranek, solimy i pieprzymy do smaku i całość gotujemy 10-15 minut, do momentu aż zupa zgęstnieje. Dodajemy pokrojony boczek i kiełbasę. Barszcz możemy zabielić mąką i śmietaną, ja tego nie robię. Barszcz podajemy z jajkiem na twardo i ziemniakami.

Komentarze

  1. […] macie nadmiar grzybów, ususzcie je a potem wykorzystajcie na przykład do barszczu na Święta PRZEPIS, lub do bigosu.Grzyby również możecie po uprzednim oczyszczeniu po prostu zamrozić, zimą będą […]