Bób z boczkiem i parmezanem


Przepis na bób z boczkiem i parmezanem

Sezon na bób jest krótki – a przecież tak go uwielbiamy. Zachowajmy więc w daniach jego naturalny, piękny zielony kolor. Oto przepis na zielony bób z dodatkami – boczkiem i parmezanem, które świetnie wyostrzają smak bobu

Składniki: bób z boczkiem

1/2 kg bobu

20 dkg boczku pokrojonego w cienkie plastry  ( najlepiej parzony lub wędzony)

starty parmezan

łyżka masła

sól

Jak zrobić bób z boczkiem?

Bób wrzucamy do osolonego wrzątku na 5-7 minut. Odcedzamy i przelewamy obficie zimna wodą, łuskamy i podsmażamy na maśle do miękkości. Boczek kroimy w drobna kosteczkę i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu – boczek wytopi swój tłuszcz podczas smażenia). Bób przekładamy na półmisek, na wierzch wrzucamy boczek i posypujemy startym parmezanem. Taki bób jest doskonałą przystawką jak również dodatkiem do obiadu np. zamiast tradycyjnych ziemniaków. 🙂 Mniam 🙂