Gruszki sma偶one


Sma偶one gruszki

gruszki karmelizowaneGruszka jest dla mnie jednym z najlepszych owoc贸w 馃檪 Jej s艂odki,ziarnisty, soczysty smak nie da si臋 z niczym por贸wna膰. Odkry艂am ostatnio, 偶e gruszka jest znakomitym dodatkiem do mi臋s i da艅 g艂贸wnych i 艣wietnie zast臋puje tradycyjn膮 sur贸wk臋. 聽A oto jeden ze sposob贸w na pyszn膮 gruszk臋 馃檪

Sk艂adniki:

2 du偶e dojrza艂e gruszki (ja zwykle u偶ywam Konferencji)

100 ml w贸dki lub 艣liwowicy

艂y偶ka miodu

艂y偶ka mas艂a

gar艣膰 upra偶onych orzech贸w w艂oskich

Wykonanie:

gruszki karmelizowane1Gruszki kroimy w grube plastry pozbawiaj膮c je gniazd nasiennych (nie obieramy ze sk贸rki). Na patelni na rozgrzane mas艂o uk艂adamy gruszki i sma偶ymy na do艣膰 du偶ym ogniu na zloty kolor. Przewracamy – zalewamy w贸dk膮, k艂adziemy na聽艣rodek patelni 艂y偶k臋 miodu i sma偶ymy jeszcze 2-3 minuty, zdejmujemy z ognia. Orzechy kroimy lub kruszymy i pra偶ymy na suchej patelni kilka minut, a偶 zbr膮zowiej膮. Przesypujemy orzechy z patelni na gruszki. Ja podaj臋 gruszki do sto艂u na patelni, s膮 delikatne i mog艂yby si臋 rozpa艣膰 podczas przek艂adania do innego naczynia. 艢wietnie pasuj膮 jako dodatek do wszelakich mi臋s – zar贸wno drobiu, wieprzowiny jak i wo艂owiny 馃檪