gruszkowe grzanki


Grzanki gruszkowe

grzankiPołączenie gruszki , gorgonzoli i szynki parmeńskiej na grzance z bagietki korzennej to idealne przełamanie smaków. Doskonała przystawka – sami spróbujcie nie ma co opisywać smaku nie do opisania.

 

 

 

składniki:

2 gruszki bardzo dojrzałe  (klaps lub konferencja)

bagietka korzenna

100 g. gorgonzoli

10 plasterków szynki parmeńskiej

oliwa z oliwek

wykonanie:grzanki2

Bagietkę kroimy ukośnie w kanapeczki, gruszkę pozbawioną gniazd nasiennych kroimy na cienkie plastry. Rozgrzewamy na patelni łyżkę oliwy. Na bagietkę układamy kolejno kawałek gorgonzoli, dwa plasterki gruszki, plasterek szynki parmeńskiej. Tak przygotowane grzanki układamy na patelni i smażymy 3 minuty pod przykryciem na małym ogniu. Podajemy gorące.