Kluski Śląskie


Kluski Śląskie

kluski śląskieKluski śląskie z dziurką na sosik. Pyszne i bardzo proste w wykonaniu. Pyszne z sosami mięsnymi i na słodko z masłem i cukrem 🙂

 

 

 

 

składniki:

kilogram ziemniakówkluski śląskie1

mąka ziemniaczana

sól,pieprz,łyżka oleju

wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ciepłe ziemniaki (nie gorące i nie zimne!) ugniatamy do miękkości lub przepuszczamy przez praskę i dzielimy na 4 części. Wyjmujemy 1/4 i wsypujemy tyleż mąki ile ujęliśmy ziemniaków ( jak na fotografii obok), ujętą część ziemniaków dokładamy.

 

Mieszamy ręką na jednolitą masę i formujemy kuleczki w których robimy dziurkę. Gotujemy w osolonej wodzie z łyżką oleju na małym ogniu 3-4 minut. Zajadamy z sosem lub masłem i cukrem 🙂

 kluski śląskie123