Knedle z buraczków w beszamelu 3


Knedle z buraków w beszamelu

To nieco pracochłonna przystawka i wbrew pozorom burak jest tu tylko dodatkiem. Natomiast smak jest niepowtarzalny – my się zajadamy 🙂 Buraki najlepiej jest upiec w foli aluminiowej w piekarniku – wtedy zachowują piękny kolor (170 stopni 2 godziny)

składniki:

kostka białego sera

3 łyżki białego pieczywa ( ja kupuję chleb i wyciągam z połówki sam środek)

2 upieczone buraki

2 ugotowane ziemniakiknedle z buraków1

1 jajko

2 łyżki startego parmezanu

sól,pieprz

pół szklanki mąki

liście świeżej szałwii

sos

200 ml mleka

łyżka masła

2 łyżki mąki

200 gram gorgonzoli

wykonanie:

Do dość dużej miski wkładamy biały ser, białe pieczywo, starte na najdrobniejszej tarce buraki, tarty parmezan, jajko i ugniecione ziemniaki, dodajemy 2 łyżki mąki, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki ugniatamy ubijakiem do ziemniaków na jednolitą masę. Formujemy z powstałej masy knedle (wielkość nie ma znaczenia – ja wolę duże). Knedle obtaczamy w mące i gotujemy w osolonym wrzątku do wypłynięcia. Wyjmujemy delikatnie cedzakiem.

Robimy beszamel. W rondelku roztapiamy masło – dodajemy mąkę, mieszamy, dolewamy mleko i dodajemy gorgonzolę. Podgrzewamy sos mieszając trzepaczką na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przygotowanym sosem polewamy knedle i przyozdabiamy listkami szałwii. Knedle można śmiało podgrzewać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia.

Komentarze

  1. […] Szparagi obieramy cienko z zewnętrznej skórki i odcinamy stwardniałe końcówki. W wysokim garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Obrane szparagi wkładamy do wrzątku – główką ponad powierzchnią wody i gotujemy 12 – 15 minut, odcedzamy. Wystudzone szparagi zawijamy pojedynczo w plastry szynki i smażymy na patelni na rozgrzanym maśle 2 – 3 minuty. Podajemy polane beszamelem, przepis na sos beszamelowy z gorgonzolą znajdziecie tutaj. […]

  2. Daniel napisał(a):

    Brawo. Gratulacje dla autora

    1. admin napisał(a):

      Bardzo dziękuję 🙂