Krem z bobu


Krem z bobu

Składniki:

1/2 kg bobukrem z bobu

1 por

3 średniej wielkości ziemniaki

śmietana

garść kurek

bagietka

świeża kolendra

1 litr wywaru warzywnego

pieprz,sól, cukier

2 łyżki masła

krem z bobuWykonanie:

Bób wrzucamy na 5 minut do wrzącej osolonej wody,następnie odcedzamy i przelewamy zimna wodą, łuskamy. Pora i ziemniaki kroimy w grubą kostkę  i wrzucamy do garnka, dodajemy bób, zalewamy gorącym wywarem , dodajemy pieprz,sól i łyżeczkę cukru do smaku. Gotujemy ok 15-20 minut do miękkości i miksujemy na gładką masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kurki około 10 minut. Zdejmujemy kurki, dodajemy łyżkę masła i smażymy bagietkę pokrojoną w kromeczki – tak żeby się zrumieniła. Krem wlewamy do talerzy i dodajemy łyżkę śmietany, delikatnie mieszamy. Na kremie układamy kurki, liście kolendry i grzanki. Zupa jest smaczna zarówno na ciepło, jak i w formie chłodnika 🙂