Mule w cydrze 2


Przepis na mule w cydrze

mule1Mamy już dostęp do świeżych owoców morza i powinniśmy jadać je jak najczęściej – są bowiem  bogate w  źródło składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych,białka i witamin z grupy B i wbrew pozorom są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Oto przykład 🙂

 

 

składniki:

1 kg świeżych muli

250 ml cydru jabłkowego (wybierajmy nasz krajowy – wspierajmy rodzime sadownictwo:))

posiekana natka pietruszki

1 cebula

2 ząbki czosnku

50 gram masła

3 łyżki śmietany

świeża bagietka

wykonanie

muleŚwieże mule myjemy w zimnej wodzie i oczyszczamy. Pamiętajmy, że wszystkie otwarte muszle wyrzucamy, nie nadają się one bowiem do spożycia!!! W wysokim garnku szklimy drobno posiekaną cebulę i czosnek . Wrzucamy oczyszczone mule , dolewamy cydr , zagotowujemy. Przykrywamy garnek i dusimy mule 5 minut (nie dłużej! )Na koniec potrząsamy kilka razy garnkiem.  Wyjmujemy mule , do sosu dodajemy śmietanę i natkę pietruszki – polewamy mule i gotowe. Podajemy z pokrojoną bagietką lub innym białym pieczywem.

Komentarze

  1. quest bars napisał(a):

    My family members all the time say that I am wasting my time here at net, however I
    know I am getting familiarity all the time by reading such nice posts.

    1. admin napisał(a):

      Thank you very much for your kind words and I’m very happy you’ve learned something from my blog 🙂