Ogórki kiszone


Ogórki kiszone

Ogóry kiszone – idealne na zimę lub przez okrągły rok jako zakąska 😉  Podaję Wam mój sprawdzony przepis.

Składniki:ogórki kiszone

2 – 3kg ogórków (o długości 10-12cm)

korzeń chrzanu

koper

czosnek

sól kamienna niejodowana

Przygotowanie ogórków kiszonych to proste zadanie. Ogórki należy moczyć przez dwie godziny w zimnej wodzie, po czym dokładnie wyczyścić w dłoniach.  Na dno słoików o pojemności 0,9 – 1l wrzucamy dwa zgniecione ząbki czosnku, baldachim z nasionami kopru, kilka kawałków łodygi kopru o długości po 2 – 3cm, korzeń chrzanu 3 – 4cm. Zalewę przygotowujemy wg proporcji na każdy 1l wody 2płaskie łyżki soli kamiennej niejodowanej. Zalewę gotujemy. W tym czasie do słoików wkładamy ogórki jasnymi końcami do góry. Na ogórki układamy jeszcze jeden zgnieciony ząbek czosnku i baldachim kopru. Całość zalewamy gorącą zalewą, słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Trzymamy w temperaturze pokojowej przez dwa dni, po czym ogórki wynosimy do piwnicy lub spiżarni. Ogórków kiszonych nie pasteryzujemy!