Ogórki korniszony


Ogórki korniszony

Pyszne, chrupiące korniszonki na zimę. Idealne jako dodatek do obiadów, kanapek lub jako przekąska.

składniki:

3 kg małych ogórków (maks 5cm długości)

ocet spirytusowy 10%korniszony - ogórki

2 – 3 marchewki

Koper

Czosnek

Korzeń chrzanu

cukier

sól niejodowana

Ziele angielskie

Liście laurowe

Gorczyca

wykonanie:

Ogórki moczymy przez dwie lub trzy godziny. Następnie dobrze płuczemy. Zalewę na 3kg ogórków przygotowujemy wg proporcji: 11-12szklanek wody, 3 szklanki octu, 2 łyżki cukru, 2 łyżki soli niejodowanej. Całość gotujemy i studzimy.  W między czasie do wyparzonych 0,5l słoików wrzucamy 3 – 4 plastry marchewki, plastry powinny mieć grubość po 3mm, korzeń chrzanu o długości dwa – trzy cm, baldachim kopru, dwa ząbki czosnku, pięć ziarenek ziela angielskiego, dwa liście laurowe, pół łyżeczki gorczycy. Do słoików układamy białymi końcówkami do góry niezbyt ciasno ogórki. Te bliżej wieczka możemy układać na leżąco. Po ułożeniu ogórków słoiki zalewamy letnią zalewą, zakręcamy i układamy na ściereczce do góry dnem. Po całkowitym wystudzeniu, słoiki pasteryzujemy przez 5 – 10minut, i znowu odkładamy do góry dnem. Po wystudzeniu, słoiki możemy wynieść do piwnicy lub spiżarni.