Pesto z zielonego groszku


Pesto z zielonego groszku

To kolejny pomysł na pesto – tym razem z zielonego groszku,szpinaku i natki pietruszki. Jeśli nie macie dostępu do świeżego groszku, możecie użyć mrożonego – takie pesto to świetny dodatek do makaronu, jak również dip do mięs czy grilla.

składniki:pesto - zielony groszek

200 g zielonego groszku

250 g szpinaku

garść natki pietruszki

2 duże ząbki czosnku

łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy

pieprz, sól

opakowanie makaronu tagliatelle

wykonanie:

PESTO Z GROSZKUOliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni. Wrzucamy drobno pokrojony czosnek i smażymy kilka sekund, dodajemy groszek i smażymy na małym ogniu około 5 minut (do miękkości), dokładamy liście szpinaku pozbawione twardych łodyg, smażymy jeszcze 1-2 minuty, zdejmujemy z ognia, przekładamy do głębokiego naczynia, pieprzymy, solimy, dodajemy sok z cytryny i miksujemy na gładka masę (w razie potrzeby doprawiamy pieprzem i solą). Makaron gotujemy, odcedzamy i podgrzewamy razem z pesto na patelni. Podajemy gorące.