Polędwiczki z mozzarellą


Polędwiczki wieprzowe z mozzarellą

To przepis na ciekawe, nieco inne podanie polędwiczek wieprzowych. Dzięki szynce i mozzarelli powstaną pyszne sakiewki z polędwiczek.

składniki:poledwiczki-z-mozzarella

około 1 kg polędwiczek wieprzowych

2 kulki sera mozzarella

10-12 plasterków szynki dojrzewającej

pieprz, sól

olej do smażenia

wykonanie:

poledwiczka-wieprzowa-z-mozzarellaPolędwiczkę kroimy w centymetrowe plastry, pieprzymy, solimy i obsmażamy na patelni na brązowy kolor z obu stron. Polędwiczki zdejmujemy z patelni, nie wylewamy tłuszczu! Mozzarellę kroimy na plasterki i układamy po jednym na każdym kawałku mięsa, następnie zawijamy każdy kawałek w szynkę dojrzewającą i delikatnie ponownie obsmażamy z obu stron, tak aby mozzarella się roztopiła. Podajemy gorące. Możemy danie urozmaicić garścią świeżych listków tymianku lub majerankiem.