Sos z żurawiny i pomarańczy


Przepis na sos z żurawiny i pomarańczy

Bardzo prosty, trzy składnikowy sos , który często robię do mięs a najbardziej lubimy go z kaczką. W smaku jest słodko- kwaśny i doskonale komponuje się właściwie z każdym rodzajem mięsa. W sklepach oczywiście są gotowe w słoiczkach żurawiny i borówki do mięs, ale wierzcie mi, że taki samodzielnie zrobiony sos ze świeżych składników jest genialny .

 

sos z żurawiny

cof

składniki na sos z żurawiny i pomarańczy :

20 dag żurawiny świeżej lub suszonej

sok z 1 dojrzałej pomarańczy

2 płaskie łyżki miodu

 

Sos do mięs

cof

Jak zrobić sos z żurawiny i pomarańczy:

Od tego czy żurawina jest świeża czy suszona zależy czas gotowania sosu , jeśli jest świeża to zalewamy ją w rondelku sokiem z pomarańczy i na bardzo małym ogniu gotujemy do momentu,aż żurawina zacznie charakterystycznie strzelać, pękać. Wtedy sos wyłączamy, dodajemy miodu, studzimy i miksujemy na gładką masę.

Natomiast jeśli żurawina jest suszona, warto ja wcześniej namoczyć w letniej wodzie i odstawić na 30 minut, następnie odlać wodę,zalać sokiem z pomarańczy i również gotować na małym ogniu pod przykryciem około 10 -15 minut, wystudzić, dodać miodu i zmiksować.

Sos z żurawiny suszonej będzie gęstszy , ale w smaku niemalże się nie różnią. Jeśli sos będzie za kwaśny, zawsze możecie dodać więcej miodu, jeśli za gęsty – soku pomarańczowego, sami musicie sobie wypracować najlepszy dla Was smak i konsystencję sosu, dla mnie proporcje jakie podałam w przepisie są idealne.

Taki sos pasuje do wszystkich mies – wołowiny, drobiu, wieprzowiny. Świetnie komponuje się również z serami pleśniowymi, szczególnie tymi grillowanymi i oscypkiem z grilla. Także możecie go wykorzystać na wiele różnych sposobów. Pasuje również do sera żółtego na kanapki lub do pieczonych mięs na Święta.

Sos z żurawiny i pomarańczy można trzymać w lodówce ( najlepiej w zakręconym słoiku ) około tygodnia, jeśli bardzo zgęstnieje należy go podgrzać i rozcieńczyć woda lub sokiem z pomarańczy.

A Wy jakich używacie sosów do mięs??