Tapenada – pasta z oliwek


Tapenada – pasta z oliwek

tapenada2Jeśli znudziły się Wam pasztety, wędliny i sery i chcielibyście spróbować czegoś o wyjątkowym smaku to namawiam na zrobienie Tapenady – pasty z czarnych oliwek. Raz spróbujecie – będzie do niej wracać 🙂

 

 

 

 

 

składniki:

20 dkg wydrylowanych czarnych oliwek

2 ząbki czosnku

3 filety z sardeli (czyli anchois)

łyżka kaparów

sok z połowy cytryny lub pomarańczytapenada

oliwa z oliwek

łyżeczka orzeszków pini ( opcjonalnie)

pieprz,sól, natka pietruszki

wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miksera lub blendera i miksujemy na gładką masę dodając tyle oliwy ile przyjmie pasta ( nie musi być bardzo gęsta). Dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Gotowe. Podajemy z bagietką.