Tapenada – pasta z oliwek 2


Tapenada – pasta z oliwek

tapenada2Jeśli znudziły się Wam pasztety, wędliny i sery i chcielibyście spróbować czegoś o wyjątkowym smaku to namawiam na zrobienie Tapenady – pasty z czarnych oliwek. Raz spróbujecie – będzie do niej wracać 🙂

 

 

 

 

 

składniki:

20 dkg wydrylowanych czarnych oliwek

2 ząbki czosnku

3 filety z sardeli (czyli anchois)

łyżka kaparów

sok z połowy cytryny lub pomarańczytapenada

oliwa z oliwek

łyżeczka orzeszków pini ( opcjonalnie)

pieprz,sól, natka pietruszki

wykonanie:

Wszystkie składniki wkładamy do miksera lub blendera i miksujemy na gładką masę dodając tyle oliwy ile przyjmie pasta ( nie musi być bardzo gęsta). Dodajemy przyprawy i posiekaną natkę pietruszki i mieszamy. Gotowe. Podajemy z bagietką.

Komentarze

  1. […] przepisów na pasty do kanapek to polecam Wam pastę z czarnych oliwek – Tapenadę (PRZEPIS) , jedna z moich ulubionych past do kanapek, często podaję ja na kolacje w formie przystawki , […]

  2. […] Jeśli macie ochotę zjeść pieczywo z czymś innym niż zwykle sięgnijcie po pasty . Ja dziś zrobiłam z pieczarek i słonecznika uprażonego na patelni – wyszła puszysta i bardzo smaczna. Możecie taką pastę uzupełnić swoimi ulubionymi dodatkami np. papryczką chilli , ziołami. Świetnie taka pasta komponuje się na kanapce z jajkiem , pomidorem czy żółtym serem. A co najważniejsze – jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. A jeśli wolicie coś ostrzejszego niż pieczarki – zróbcie sobie tapenadę, pastę z czarnych oliwek na którą przepis znajdziecie tutaj. […]