Warsztaty Kulinarne w The Plate – jej wysokość Wołowina!


Warsztaty Kulinarne The Plate

 

Warsztaty z wołowina

Na warsztatach kulinarnych w „The Plate ” na ul.Nowolipki w Warszawie gwiazdą wieczoru była wołowina od Grzegorz Kwapniewski z Beskidzkiego Wypasu, którą genialnie przygotował dla nas Sławek Wojtysiak. Dania równie pięknie wyglądały jak smakowały. W menu wieczoru znalazło się 5 różnych potraw :

  • Tataki z polędwicy wołowej z piklowanym ogórkiem, pomarańczowym aioli, kruszonką z razowca i kwiatami nasturcji
  • Wołowina po burgundzku A’la Plate
  • Stir Fry z bavette, z groszkiem cukrowym, z tajskim bakłażanem i orzeszkami
    nerkowca
  • Tafelspitz A’la Plate
  • Deser – genialny sorbet z gruszek, guawy i yuzu.

 

 

Warsztaty The PlateZe wszystkich przygotowanych dań złoty medal otrzymała według mnie wołowina po burgundzku z policzków wołowych na którą przepis umieściłam na blogu znajdziecie go tutaj. Poniżej umieszczam dla Was zdjęcia wszystkich serwowanych dań, jeśli chcielibyście przepis na którekolwiek z nich to … mam 😀 i chętnie się podzielę

Ten wieczór, to nie tylko gotowanie – Grzegorz urozmaicił go zabawnymi anegtotami i przekazał nam ogrom wiedzy o wołowinie ,dowiedziałam się na przykład jak idealnie przyrządzić goleń wołową, przymierzam się i zrobię :D.Zresztą, jeśli chcielibyście skosztować naprawdę rewelacyjnej wołowiny zajrzyjcie do Jego sklepu – mieści się na Olkuskiej w Warszawie. Pod wpisem zamieszczę szczegółowe informacje na temat ” Beskidzkiego Wypasu”.

 

Sławek Wojtysiak – pełen energii, wiecznie uśmiechnięty, doskonały kucharz. Co on wyprawiał w tej kuchni – mistrzostwo ! Zresztą sami możecie zobaczyć, ponieważ w „The Plate ” kuchnia jest otwarta, widzicie co jecie i jak zostało przygotowane A jeśli chcielibyście zgłębić swoją wiedzę kulinarną to ” The Plate ” organizuje warsztaty kulinarne na które możecie się zapisać a wszelkie niezbędne informacje znajdziecie na ich stronie.

 

Kucharz The Plate

Oczywiście wspaniałą atmosferę zapewniło również doborowe towarzystwo świetnych blogerów: Kasia Kuchnia Bazylii Agata – Kulinarne Przygody Gatity, Małgosia – Karmelowy, , Brenia – Kuchnia Breni, Kasia – Wiśnione i Łukasz – Ale Meksyk

 

Watrsztaty kulinarne

Bardzo dziękuje Wszystkim za genialny wieczór 🙂

Beskidzki Wypas powstał w roku 2010  otwierając sklep na ulicy Polnej. – byliśmy pierwszą firmą w Warszawie oferującą w ciągłej sprzedaży rasową wołowinę, (angusy, herefordy, charolaise i salersy). Jako pierwsi w Polsce sezonowaliśmy (i sezonujemy nadal) mięso na sucho.

Od samego początku dostarczamy mięso bezpośrednio od rolników mając wpływ na sposób karmienia, traktowania zwierząt, a także sposób uboju. Kluczowym celem, który chcemy osiągnąć jest najlepszy z możliwych smak mięsa. Dlatego bardzo dużo czasu poświęcamy na nauczenie siebie oraz naszych klientów właściwych rozbiorów mięsa (stosujemy rozbiory anglosaskie, latynoskie, francuskie, niemieckie i polskie).

W związku z faktem, że odtwarzamy polską sztukę rzeźnictwa, przeprowadzamy szereg eksperymentów, aby dopasować najlepsze elementy do planowanej potrawy.

Dzięki temu mimo braku reklamy zdobyliśmy renomę i klientów nie tylko indywidualnych, ale staliśmy się dostawcami najlepszych restauracji w Warszawie przecierając szlaki z dobra wołowiną, jagnięciną, wieprzowiną i drobiem.

Dużo czasu poświęcamy różnego rodzaju szkoleniom i prezentacjom tak, aby nasi klienci uczyli się mięsa razem z nami.

W krótkim czasie zdobyliśmy uznanie jako „rzeźnik z Polnej” a następnie „Crazy Butcher”. Ponieważ sklep na Polnej został przeniesiony na ulice Olkuską a Crazy Butcher nie zostało zastrzeżone jako nazwa własna, obecnie funkcjonujemy jako Beskidzki Wypas – pod tą nazwą jesteśmy znani w restauracjach Warszawy.

Warsztaty The Plate

Warsztaty The PalteWarsztaty kulinarne