Łupki chrupki

Chrupiące łupki to łatwy i pyszny sposób na dodanie tekstury i smaku do twoich potraw. Umieść 2-12X12 lub 1-12X 24 naturalne (nieobrobione) płytki łupkowe na zimnym ruszcie grilla; pozwól im się rozgrzać, aż zaczną wyskakiwać i pękać. Podawaj z grillowanym bakłażanem, cukinią, oliwkami i sumakiem lub tzatziki. W tym przepisie użyto również prasowanego tofu, które łatwiej wchłania płyny.

Składniki

Płytka to materiał przypominający kamień, który jest bardzo twardy i mocny. Jest odporny na pęknięcia i złamania, wytrzymuje wysokie temperatury, nie niszcząc się i nie plamiąc. Jest to popularny wybór w przypadku produktów spożywczych wymagających twardej powierzchni, takich jak ciasto na pizzę czy tort. Mleko czekoladowe Slate można również wykorzystać do przygotowania chrupiących skrzydełek z kurczaka.

Mleko czekoladowe Slate to niskosłodzona, wysokobiałkowa alternatywa mleczna, która została stworzona przez Josha Belinskiego i Manny’ego Lubina w 2018 roku. Firma ta ma trzy smaki: klasyczne mleko czekoladowe, ciemne mleko czekoladowe i mleko czekoladowe espresso. Nie zawiera glutenu, soi ani cukru i jest świetnym zamiennikiem tradycyjnego mleka czekoladowego. Ma również niską zawartość kalorii i tłuszczów nasyconych, co czyni go doskonałym wyborem dla osób, które chcą uniknąć tych problemów.

Jedzenie ołówków z łupków może być oznaką pica, czyli zaburzenia odżywiania, które polega na chęci jedzenia materiałów niespożywczych, takich jak brud, lód czy kreda. Może też być wynikiem zaburzeń psychicznych, takich jak zachowania obsesyjno-kompulsywne lub niedożywienie.

Gotowanie

Chrupiące łupki są świetnym pustym płótnem dla prawie każdego pikantnego sosu lub smaku, który chcesz stworzyć. Są tak uniwersalne, jak skrzydełka kurczaka, które stały się ich inspiracją. Aby je przyrządzić, zacznij od użycia naturalnych (nieobrobionych) płytek łupkowych; możesz je kupić za kilka dolarów za sztukę w lokalnym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Połóż płytkę na ruszcie grilla, posmaruj ją lekko oliwą z oliwek i zacznij podgrzewać. Pamiętaj, by trzymać pokrywę grilla zamkniętą i piec przez co najmniej pół godziny lub do momentu, gdy łupek będzie naprawdę gorący. Rezultatem będą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku.

Oceń artykuł: Łupki chrupki

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5