Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

Kremowy sos chrzanowy to doskonałe wykończenie polędwicy wołowej, steków i kanapek. Jest też świetnym dodatkiem do dressingów i dipów!

Łatwo go zrobić w domu. Możesz użyć gotowego korzenia chrzanu (z octem, który stabilizuje jego ciepło) lub zrobić własny kremowy sos chrzanowy.

Składniki

Chrzan to jedna z tych przypraw, które są wszechobecne w naszych kuchniach – zarówno jako gotowy chrzan (starty korzeń chrzanu zmieszany z octem, który stabilizuje jego ciepło), jak i kremowy sos chrzanowy (gotowy chrzan zmieszany z kwaśną śmietaną lub majonezem). Jeśli uwielbiasz tę klasyczną przyprawę, to z pewnością pokochasz ten prosty przepis na ozorki w sosie chrzanowym.

Ten kremowy, domowy sos chrzanowy jest łatwy do zrobienia i doda idealnego wykończenia do Twojego następnego dania z wołowiny, niezależnie od tego, czy będzie to stek, kanapka w stylu delikatesowym, czy pieczeń wołowa na świąteczny obiad! Jest to prosta mieszanka kwaśnej śmietany, majonezu, chrzanu, sosu worcestershire i soku z cytryny z dodatkiem ziół, takich jak szczypiorek. Jest świetnym dodatkiem do steku i ożywi wszystkie rodzaje dipów i dressingów! Jest gotowy w mniej niż minutę i możesz go przygotować z wyprzedzeniem, przechowując w lodówce do 5 dni.

Przygotowanie

Tradycyjne danie z Polski, ten przepis na ozorki w sosie chrzanowym jest szybki i łatwy do wykonania. Stanowi świetny dodatek do kanapek z rostbefem, prime ribem i pieczoną szynką. Jest również wyśmienity jako przyprawa do grillowanej polędwicy wieprzowej i wędzonych ryb.

Przygotowany chrzan jest dobrym rozwiązaniem dla tego przepisu, ale ważne jest, aby kupić gotowy chrzan, który na liście składników ma tylko starty korzeń chrzanu, ocet i sól. Jest to niedrogi, gotowy produkt, który można znaleźć w większości sklepów spożywczych.

Aby przygotować sos chrzanowy, umieść garść pokrojonego w kostkę chrzanu w robocie kuchennym (opary mogą być bardzo silne i mogą powodować pieczenie oczu, jeżeli nie korzystasz z dobrze wentylowanego miejsca). Dodaj odrobinę zimnej wody i pulsuj, aż masa będzie drobno zmielona i kremowa. Jeśli masa wydaje się sucha, dodaj trochę więcej wody i przetwarzaj, aż osiągniesz pożądaną konsystencję. Przelej do szczelnych pojemników i schowaj do lodówki.

Gotowanie

Sos chrzanowy to świetny sposób na urozmaicenie ulubionych potraw. Używaj go do steków, kanapek lub jako składnika innych dipów i dressingów.

Ten kremowy, lekko przyprawiony sos chrzanowy jest idealnym dodatkiem do kanapki z rostbefem lub prime ribem. Świetnie pasuje też do ryb i kurczaka.

Aby przygotować sos chrzanowy, wymieszaj kwaśną śmietanę, majonez, przygotowany chrzan, sos Worcestershire i sok z cytryny. Dodaj przyprawy: granulowany czosnek, sól koszerną i czarny pieprz.

Sos można przygotować do 5 dni wcześniej i przechowywać w szczelnym pojemniku. Warto jednak zauważyć, że z czasem sos może stracić swoją ostrość.

Serwowanie

Serwowanie ozorków w sosie chrzanowym to świetny sposób na dodanie wyjątkowego smaku do posiłku. Pasują do wszystkich rodzajów potraw, takich jak pieczeń wołowa, szynka, pieczona wieprzowina czy wędzone ryby.

Przepis jest szybki, łatwy i stanowi idealny dodatek do każdego dania mięsnego. Można go również przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce przez tydzień.

Gruntowy chrzan jest podstawowym składnikiem tego łatwego w przygotowaniu, pikantnego sosu śmietanowego, który ma śmiałe, ostre uderzenie ciepła, ale nie przytłacza smaku wybranych mięs. Sok z cytryny i szczypiorek dodają blasku i ziemistości temu prostemu, ale luksusowemu dipowi.

Następny artykuł

Domowy salceson włoski

Oceń artykuł: Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5