Pulpety z mięsa z rosołu

Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym kucharzem, czy dopiero zaczynasz się uczyć, możesz z łatwością przygotować pyszną zupę z klopsikami. Przygotowanie wszystkiego zajmuje około 30 minut, a potem możesz już podawać!

Kulki mięsne można podawać same jako danie główne lub w połączeniu z makaronem. Zazwyczaj polewa się je bogatym sosem lub dekoruje serem i pietruszką.

Przyprawy

Jest wiele rodzajów przypraw, które można stosować do klopsików. Do najbardziej popularnych należą: przyprawa włoska, sól, pieprz, czosnek, oregano, papryka i cayenne.

Składniki: Jajka, bułka tarta (drobna, sucha lub miękka), pokruszone krakersy, ugotowany ryż i rozdrobniony ser pomagają utrzymać mieszankę klopsików w całości. Ponadto rozjaśniają i aromatyzują mieszankę.

Mięso mielone: Wybierz chudą mieloną wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę, indyka lub jagnięcinę. W niektórych przepisach można użyć mieszanki mięs.

Ugotowane klopsiki: Dodaj około pół kilograma ugotowanych wcześniej klopsików do gotującego się sosu marinara. Następnie gotuj na małym ogniu przez 10-15 minut.

Podawaj z sałatką i/lub chrupiącym chlebem lub makaronem, jeśli chcesz. Ten przepis przetrwa 3-4 dni w lodówce w przykrytym pojemniku.

Kulki mięsne

Ta serdeczna włoska zupa jest pełna soczystych klopsików, makaronu i delikatnych warzyw gotowanych w bogatym bulionie pomidorowym. Podawana z posypką z tartego parmezanu jest łatwa do zrobienia i stanowi świetny posiłek na cały tydzień!

Najlepsze klopsiki są zrobione z chudej mielonej wołowiny, wieprzowiny lub kombinacji obu tych składników. Aby były jak najzdrowsze, staraj się jak najmniej manipulować masą klopsową i zamiast mąki używaj niskotłuszczowego spoiwa, takiego jak bułka tarta lub puree ziemniaczane.

W dużej misce wymieszaj mięso mielone, jajka, bułkę tartą, 1 łyżkę Roasted Beef Base i czosnek, aż do uzyskania pożądanego połączenia. Zroluj masę w 1-calowe klopsiki. Piecz klopsiki w piekarniku nagrzanym do 375 stopni przez 25 minut.

Zupa

Ta szybka i łatwa zupa jest pełna delikatnych klopsików, makaronu i kilku posiekanych warzyw gotowanych w aromatycznym bulionie. To pyszny obiad, który warto mieć pod ręką i który można przygotować w mniej niż 30 minut.

Na początek przygotuj klopsiki. Połącz w dużej misce mieloną wołowinę, bułkę tartą, parmezan, jajko, czosnek, suszone oregano i słodką paprykę.

Dodaj odrobinę oliwy z oliwek i wymieszaj do połączenia. Weź około 1 1/2 łyżki masy i uformuj klopsa. Powtarzaj czynność do momentu, aż cała mieszanka zostanie zużyta.

Kiedy wszystkie klopsiki zostaną uformowane, ułóż je na blasze do pieczenia. Następnie wstaw je do piekarnika na około 15 minut.

Gdy klopsiki będą gotowe, wrzuć je po kilka sztuk do gorącego bulionu i kontynuuj gotowanie na wolnym ogniu. Po ugotowaniu dodaj do zupy rozdrobniony makaron i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 8-10 minut, aż będzie al dente.

Serwowanie

Kulki mięsne są powszechną potrawą na całym świecie i można je znaleźć w prawie każdej kulturze. Robi się je, mieszając zmielone mięso z przyprawami, bułką tartą lub jajkiem i zwijając w kulki do ugotowania.

Zwykle spożywa się je w zupach, gulaszach lub sosach, ale można je też łączyć z innymi potrawami, aby stworzyć danie główne. Dwa najbardziej popularne dania to spaghetti z klopsikami i szwedzkie klopsiki.

Ponadto typowa porcja klopsików to dwa, ale mogą być mniejsze lub większe w zależności od przepisu. Dobrze jest używać najmniejszych klopsików, jakie uda Ci się znaleźć, ponieważ będą one mniej twarde w sosie i będą miały bardziej delikatną konsystencję.

Przyrządzając klopsiki, pierwszym krokiem jest połączenie wszystkich składników w dużej misce do mieszania. Mieszanka powinna być dobrze wymieszana, ale nie za bardzo. Dobrze jest zanurzyć dłonie w wodzie, aby zapobiec przyklejaniu się masy do rąk.

Poprzedni artykuł

Pasztet wieprzowo – drobiowy

Następny artykuł

Pasztet z kaczki

Oceń artykuł: Pulpety z mięsa z rosołu

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5