Karkówka w sosie pieczarkowym

Karkówka w sosie pieczarkowym


Przepis na karkówkę w sosie pieczarkowym

Taki prosty przepis, a taki pyszny efekt. Zróbcie sobie na obiad z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i na pewno będziecie zachwyceni. I pamiętajcie – wieprzowinę powinno smażyć się na smalcu, niby drobiazg a naprawdę wiele zmienia w smaku smażonego mięsa. Nie miałam dzisiaj kompletnie pomysłu na obiad, ale jak zobaczyłam na półce w sklepie pieczareczki – pomyślałam, że dawno nie jedliśmy i poszło. 🙂

Składniki na karkówkę w sosie pieczarkowym:

Karkówka w sosie pieczarkowym

4-5 cienkich plastrów karkówki wieprzowej

25 dkg pieczarek

łyżka smalcu

natka pietruszki

3 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany

czubata łyżka mąki

Pieprz,sól

2-3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego

Jak zrobić karkówkę w sosie pieczarkowym?

Karkówka w sosie pieczarkowym

Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Karkówkę pieprzymy,solimy i obsmażamy na rozgrzanym smalcu z obu stron na kolor brązowy – przekładamy do garnka, nie zlewając tłuszczu z patelni na którym smażymy kilka minut pieczarki. Przekładamy pieczarki do karkówki, podlewamy szklanka wody i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Całość dusimy pod przykryciem około 15 -20 minut (czyli do momentu,aż karkówka będzie miękka). W miseczce roztrzepujemy jogurt lub śmietanę z mąką, dodając odrobinę zimnej wody, przelewamy do mięsa, dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy na niewielkim ogniu bez przykrycia do momentu,aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, solimy i pieprzymy do smaku.

Możecie oczywiście dodać również cebulę podduszoną na maśle, zamiast natki dodać koperek a sos zagęścić zasmażką. Jeśli macie grubsze plastry mięsa,możecie je wcześniej porządnie zgrillować i na pewno będą soczyste i miękkie.

Z jaką sałatką lub surówką podalibyście tak przygotowana karkówkę ? Ja podałam danie z ziemniakami, koperkiem i Sałatką Szwedzką na którą przepis znajdziecie tutaj. Zrobiłam ją co prawda na zimę, ale jest tak smaczna ,że już wekuje kolejne słoiki.