Wątroba to bogaty w składniki odżywcze kawałek mięsa, pełen witamin i minerałów. Jest też doskonałym źródłem chudego białka.
Przed ugotowaniem, zamrożeniem lub schłodzeniem wątroby należy ją odpowiednio oczyścić. Dzieje się tak dlatego, że jelenie nie mają woreczka żółciowego, więc jest w nich dużo krwi i śluzu.
Jak przygotować
Wątroba jest wspaniałym źródłem białka i niezbędnych składników odżywczych, takich jak żelazo, miedź, folian, witamina A i B6 oraz potas. Wykonuje ponad 500 zadań w organizmie zwierzęcia i odgrywa ważną rolę w procesie trawienia, usuwając zanieczyszczenia z pożywienia.
Pomimo swoich wartości odżywczych, ma silny, czasem ostry smak. Moczenie wątroby w wodzie z solą może pomóc w złagodzeniu tego smaku.
Moczenie wątroby w mleku lub wodzie z cytryną może jednak również zmienić teksturę i smak kawałka mięsa organowego. Różnica w smaku nie była znacząca, ale posmak wątroby został złagodzony.
Jeśli nie jesteś gotowy, aby spróbować pikantnego pasztetu z wątroby, ale chcesz cieszyć się dziczyzną na inne sposoby, dlaczego nie spróbować smażonej wątroby? To danie jest łatwe do przygotowania i będzie smaczną przekąską lub przystawką. Podawaj ją z chlebem lub warzywami do zanurzenia! Będziesz mile zaskoczony tym, jak proste i satysfakcjonujące jest to danie.
Przygotowanie
Wątroba jelenia jest bardzo bogatym źródłem białka, witamin i minerałów. Zawiera dużo witaminy B12, witaminy A, ryboflawiny, miedzi i selenu.
Mimo że smak wątroby z jelenia może być ostry, a nawet gorzki, to jeśli odpowiednio ją przygotujesz, możesz zmienić każdego nienawykłego do wątróbki w osobę, która polubi ten bogaty w składniki odżywcze pokarm.
Aby usunąć krew i inne zanieczyszczenia z wątroby z jelenia, rozpuść 2 łyżki soli w misce z wodą. Następnie włóż kilka kawałków wątroby jelenia do wody i mocz je przez kilka godzin.
Możesz również moczyć surową wątrobę z dziczyzny w mleku lub maślance, co pomaga zmiękczyć mięso i usunąć część dzikiego smaku. Jednak Modernist Cuisine twierdzi, że moczenie w mleku sprawia, że mięso smakuje jak foie gras i że lepiej jest moczyć je w wodzie.
Gotowanie
Wątroba jelenia jest bogatym w składniki odżywcze mięsem organicznym, które może być częścią zdrowej i zbilansowanej diety. Jest dobrym źródłem białka i tłuszczu, a także szeregu witamin i minerałów.
Wątroba jest organem filtrującym, który pomaga utrzymać organizm w zdrowiu, usuwając toksyny z pożywienia przechodzącego przez układ pokarmowy. Zwierzęta karmione trawą mają często bardziej aromatyczną wątrobę niż te karmione ziarnem.
Wątrobę Venison można jeść na surowo, ale najlepiej jest ją dokładnie ugotować przed spożyciem. Zabije to wszelkie bakterie chorobotwórcze, które mogą być obecne, w tym wirusowe zapalenie wątroby typu E i salmonellę.
Aby rozpocząć proces gotowania, opłucz dokładnie wątrobę z dziczyzny w zimnej wodzie. Następnie przygotuj wybraną przez siebie solankę. Może to być zwykła solanka, możesz też kupić jeden z zestawów do solenia HuntChef, który pomoże Ci uzyskać dodatkowy smak.
Serwowanie
Wątroba jelenia jest jednym z najbardziej odżywczych kawałków mięsa. Jest doskonałym źródłem białka, tiaminy, folianów, selenu, cynku i innych niezbędnych witamin i minerałów, które pomogą Ci zachować siłę i zdrowie.
Wątroba z dziczyzny ma nieco bardziej dziczyzny smak niż serce, ale można go złagodzić poprzez odpowiednie przygotowanie. Wątroba jest również dobrym źródłem żelaza, witaminy B12, potasu i kwasów tłuszczowych omega-3.
Przed gotowaniem możesz namoczyć pokrojoną wątrobę w mleku lub słonej wodzie przez 30-60 minut. To zmiękczy wątrobę i usunie wszelkie aromaty dziczyzny.
Możesz też umieścić pokrojoną wątrobę w solance na okres do czterech dni przed gotowaniem. W ten sposób zmniejszysz ilość krwi i zastąpisz ją solą, która doda więcej smaku.