Kurczak słodko-kwaśny z makaronem Soba


Kurczak słodko – kwaśny z makaronem Soba

Świeże warzywa, delikatny makaron, słodko – kwaśny sos i mamy genialne danie zarówno na kolację jak i na obiad, ponieważ jest niskokaloryczne i zdrowe. To fajne urozmaicenie naszych ciężkich, rodzimych dań – odrobina egzotyki i lekkości w kuchni.

składniki:kurczak po chińsku w sosie słodko - kwaśnym

1 pierś z kurczaka ( najlepiej zagrodowego)

2 cebule

5-6 plastrów ananasa z puszki

1 świeży zielony ogórek

kilka kolb mini kukurydzy w zalewie

2 pomidory

pęczek szczypiorku

olej do smażenia

łyżka czerwonej papryki słodkiej

pół łyżeczki papryki ostrej lub chili

opakowanie makaronu Soba

sos:

2 łyżki koncentratu pomidorowego

2 łyżki wody

1 łyżka sosu ostrygowgo

łyżeczka sosu sojowego

2 łyżeczki płaskie cukru

sól, pieprz

wykonanie:

kurczak po chińsku w sosie słodko-kwaśnymWszystkie składniki sosu łączymy ze sobą w miseczce. Ananasa, ogórka, pomidory i kolby kukurydze kroimy w dużą kostkę, cebulę kroimy w pióra, szczypiorek drobno siekamy.  Pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę. Na patelni lub Woku rozgrzewamy olej – wrzucamy pokrojoną pierś z kurczaka, dodajemy słodką i ostrą paprykę, smażymy na złoty kolor na intensywnym ogniu ciągle mieszając, zmniejszamy ogień. Do usmażonego kurczaka dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i smażymy 4-5 minut. Zalewamy sosem i dusimy jeszcze minutę. Solimy, pieprzymy do smaku. W garnku gotujemy osoloną wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy do niej makaron Soba i gotujemy 4 – 5 minut, odcedzamy i podajemy z przygotowanym daniem.