Słodko-kwaśna wieprzowina to popularne chińskie danie. Może być ulubionym daniem na wynos lub częścią domowej uczty.
Lubię przygotowywać w domu tę pieczoną wieprzowinę w sosie słodko-kwaśnym, ponieważ jest łatwa, smaczna i zdrowsza niż wersja na wynos. To także świetny sposób na wykorzystanie resztek pieczeni wieprzowej!
1. Marynowanie wieprzowiny
Najlepszym sposobem marynowania polędwicy wieprzowej jest umieszczenie jej w zamykanej plastikowej torbie. Dzięki temu możesz uformować i złożyć torbę wokół mięsa, tak aby marynata całkowicie je otoczyła.
Pomaga to również polędwicy wieprzowej wchłonąć więcej pysznego słodko-kwaśnego sosu. Jest też o wiele łatwiejsza do czyszczenia niż tradycyjna marynata.
Powłoka do smażonej wieprzowiny jest dość prosta i długo pozostaje chrupiąca dzięki mączce kukurydzianej. Możesz nawet sprawić, że będzie jeszcze bardziej chrupiąca, smażąc nuggetsy wieprzowe dwukrotnie (możesz to zrobić we frytkownicy lub dużym rondlu, a nie w woku)!
2. Marynowanie warzyw
Ten łatwy przepis zawiera tradycyjny słodko-kwaśny sos, który pokochasz do maczania, podrzucania lub polewania! Jest pikantny i słodki, z odpowiednią ilością octu i soli.
Aby przygotować marynatę, połącz wszystkie składniki w małej misce lub w słoiku. Dobrze wymieszaj i pozostaw na co najmniej 20 minut lub na całą noc w lodówce.
Gdy wieprzowina będzie gotowa, umieść ją na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i skrop około jedną trzecią sosu, mieszając, by ją pokryć. Ułóż warzywa na wieprzowinie, a następnie polej je pozostałym sosem.
Gdy wieprzowina jest już upieczona, a warzywa miękkie, wyjmij je z piekarnika. Pozwól mięsu odpocząć przez około 5-10 minut przed pokrojeniem i podaniem.
3. Gotowanie wieprzowiny
Słodko-kwaśna wieprzowina zawsze była ulubionym daniem całej rodziny. To łatwy, nie wymagający wysiłku obiad, który z pewnością zasmakuje całej Twojej rodzinie.
Schab jest kawałkiem mięsa pochodzącym z tylnej części świni i jest jednym z moich ulubionych kawałków do gotowania! Jest chuda i delikatna.
W tym przepisie schab jest pieczony w sosie słodko-kwaśnym. Sos ten zawiera kawałki rozgniecionego ananasa, słodką cebulę i skórkę pomarańczową. Doprawia się go również cukrem, miodem, octem ryżowym i ketchupem.
4. Ugotuj warzywa
Ugotowanie warzyw w sosie słodko-kwaśnym to świetny sposób na dodanie smaczku posiłkowi. Pomaga też ograniczyć ilość oleju używanego w przepisie i sprawia, że danie jest zdrowsze.
Możesz użyć kupionego w sklepie sosu słodko-kwaśnego lub zrobić własną wersję sosu. Musisz przygotować sos z wyprzedzeniem lub pracować nad nim podczas smażenia warzyw.
Upiecz wieprzowinę, aż środek osiągnie temperaturę wewnętrzną 145 stopni. Będzie to zależało od wielkości schabu. Termometr do mięsa jest pomocny, aby upewnić się, że schab jest zrobiony tak, jak lubisz.
5. Podawanie wieprzowiny
Wyśmienite chińskie danie, które z pewnością zasmakuje każdemu! Ten słodko-kwaśny sos jest idealny do pieczonego schabu. Ananas i cebula dodają mu słodyczy, a ketchup, ocet ryżowy i sos sojowy nadają mu nieco kwaskowatości.
Tradycyjnie podaje się go na ryżu, ale ja wolę go podać ze smażonym ryżem lub makaronem. Jest to idealne danie, kiedy chcesz przygotować łatwy, zdrowy obiad.
Jeśli chcesz, żeby wieprzowina była bardziej chrupiąca, polecam podwójne smażenie! Możesz to zrobić w małym garnku z odrobiną oleju na średnim ogniu, dzięki czemu wieprzowina będzie bardzo chrupiąca.