STEKI z poledwicy z dzika

Steki z polędwicy z Dzika 1


Przepis na steki z polędwicy z Dzika

Zaczyna się jesień – zaczyna się dziczyzna. Dzisiaj przedstawiam Wam chyba najprostszy z przepisów na dziczyznę i najkrótszy w przygotowaniu, co oczywiście wynika z tego, ze danie przygotowane jest z najdelikatniejszego mięsa – czyli polędwicy. Smak tego mięsa jest sam w sobie doskonały, jednak dobra marynata doskonale potrafi „podkręcić” jego smak. Pamiętajcie, że dziczyzna jest jednym z najzdrowszych mięs – jedzcie więc jej jak najwięcej, póki sezon na świeżą dziczyznę trwa.

 

marynata do dziczyzny

składniki na steki z polędwicy z Dzika

1 polędwiczka z Dzika  około 1 kg

MARYNATA:

100 ml oliwy z oliwek

50 ml sosu sojowego

gałązka rozmarynu

kilka owoców jałowca

świeżo zmielony czarny pieprz

2-3 liście laurowe

 

Steki z poledwicy z dzika

 

Jak zrobić steki z polędwicy z Dzika:

Polędwicę z Dzika dokładnie oczyszczamy z błony .

Owoce jałowca delikatnie rozcieramy w moździerzu ( nie na miazgę ) i łączymy z pozostałymi składnikami  marynaty. Polędwicę dokładnie nacieramy marynatą, przekładamy do głębokiego, niedużego naczynia, zalewamy reszta marynaty i pod przykryciem trzymamy w lodówce co najmniej 3 godziny. Po tym czasie polędwicę wyjmujemy z lodówki i zanim zaczniemy ją przygotowywać, zostawiamy w temperaturze pokojowej bez przykrycia około 15 minut. Po upływie tego czasu mięso kroimy w 3-4 centymetrowe plastry  ( w poprzek włókien) i smażymy na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej na dużym ogniu 2- 3 minuty z każdej strony. Zdejmujemy z ognia, przekładamy na talerz i przed podaniem dajemy polędwicy kilka minut „odpocząć”. Gotowe.

Takie steki możecie podać z ziemniakiem lub chrupiącą bagietką ,masłem czosnkowym, ostrą musztardą, chrzanem.

Jeśli chcielibyście przyrządzić inny rodzaj dziczyzny to znajdziecie wiele przepisów u mnie na blogu np. wątróbkę z Sarny, czy też  pieczony udziec z sarny z kością

Pamiętajcie jednak – co jest bardzo istotne – mięso z Dzika musi pochodzić ze sprawdzonego źródła, musi być bowiem przebadane przez weterynarza pod kątem obecności włośnicy. Nie dotyczy to jednak Sarny,Daniela czy Jelenia – tylko Dzika.

Czy próbowaliście kiedykolwiek dziczyzny ? Macie jakieś sprawdzone przepisy na to pachnące lasem mięso ? Podzielcie się ze mną swoimi doświadczeniami pod postem.

 

Komentarze

  1. […] Polecam Wam przygodę z mięsem z Kangura ,jest ciekawe i  zawsze to jakaś odmiana w kuchni. Na Sezonowym Garnku znajdziecie również przepisy na naszą pyszną, rodzimą dziczyznę np. na steki z polędwicy z Dzika, również pyszne i godne polecenia (PRZEPIS). […]