TATAR Z SARNY

Tatar z Sarny


Przepis na tatar z sarny

Jeśli macie dostęp do świeżej dziczyzny lub możecie ją kupić  zróbcie sobie koniecznie tatar z polędwicy z Sarny.  To naprawdę wykwintne i wyśmienite danie, doskonała zakąska do mocniejszych trunków 🙂 A dlaczego warto jeść dziczyznę ??? Jest przede wszystkim znacznie chudsza od mięsa zwierząt rzeźnych, ma bardzo dużo witamin z grupy B, minerałów – wapń,fosfor , magnez i łatwo przyswajalne żelazo, zawiera również białko bogate w  aminokwasy egzogenne. Spróbujcie – naprawdę warto 🙂

składniki na tatar z sarny:

polędwiczka z sarny lub jeleniaTATAR Z SARNY

1 nieduża cebula

1 duży lub dwa małe ogórki kiszone

1 surowe jajko (bardzo świeże)

sól

świeżo mielony pieprz

1-2 łyżki oliwy lub oleju

Jak zrobić tatar z sarny?

Mięso dokładnie oczyszczamy z wszystkich błon i żyłek i bardzo drobno siekamy lub mielimy. Dodajemy do mięsa drobniutko posiekaną cebulę i ogórka kiszonego, pieprzymy , solimy do smaku i wyrabiamy ręką łącząc wszystkie składniki ze sobą dodając w trakcie wyrabiania oliwę lub olej. Surowe jajko dokładnie myjemy w ciepłej wodzie, oddzielamy żółtko od białka. Z mięsa formujemy na talerzu okrąg, robimy łyżką dziurkę i wkładamy do niej delikatnie żółtko. Tatara podajemy ze świeżym pieczywem. Co dodajecie do tatara prócz tradycyjnych składników??