Wątróbka z sarny 1


Wątróbka z sarny ma słodkawy, delikatny smak. W tym przepisie z dużą ilością cebulki w sosie własnym.

składniki:wątróbka z sarny

wątróbka z sarny ( ilość dowolna)

mąka pszenna

cebula ( im więcej wątróbki tym więcej cebulki)

masło

woda

pieprz,sól

wykonanie:

Drobno posiekaną cebulkę szklimy na maśle i dusimy pod przykryciem na głębokiej patelni. Oczyszczoną i umytą wątróbkę kroimy w grube plastry, pieprzymy  i obtaczamy w mące. Na osobnej patelni rozgrzewamy masło i smażymy partiami wątróbkę na złoty kolor z obu stron. Usmażoną wątróbkę przekładamy do cebuli i dusimy razem około 15 minut podlewając wodą tak, aby powstał gęsty sos. Podajemy ze słodkimi dodatkami – smażonymi gruszkami, żurawiną,jabłkami. Wątróbkę solimy po usmażeniu.
Discomfort food

Komentarze

  1. […] przyrządzić inny rodzaj dziczyzny to znajdziecie wiele przepisów u mnie na blogu np. wątróbkę z Sarny, czy też  pieczony udziec z sarny z […]