Soczyste hamburgery

Jednym z najbardziej satysfakcjonujących pokarmów, jakimi można się cieszyć, jest soczysty hamburger. Jak więc możesz mieć pewność, że za każdym razem będziesz miał tego soczystego hamburgera na talerzu?

Jest kilka sztuczek, które pomogą Ci uzyskać soczyste domowe hamburgery. Te wskazówki są poparte nauką!

Składniki

Surowe hamburgery zaczynają się od połączenia mielonej kaczki, prostej przyprawy do hamburgerów i wszystkich klasycznych dodatków do hamburgerów. Następnie chodzi o sposób ich przygotowania i przyrządzenia.

Właściwy stosunek tłuszczu (80% do 20%) jest kluczowy, podobnie jak solenie mięsa tuż przed grillowaniem. To wyciąga wilgoć z białek, więc ważne jest, żeby dobrze nawilżyć mięso przed przyrządzeniem.

Innym sposobem na upewnienie się, że hamburger jest wilgotny przed przyrządzeniem, jest nie dociskanie go podczas grillowania. Może to spowodować zwęglenie i wysuszenie placka.

Jeśli chcesz dodać odrobinę dymu, spróbuj dodać trochę posiekanego bekonu. Możesz też dodać plasterek sera na wierzch każdego burgera na kilka minut przed zdjęciem go z grilla, aby ser się roztopił.

Ostatnia wskazówka: pozwól burgerom odpocząć przed podaniem. Pomaga to w rozprowadzeniu soków i zmniejsza prawdopodobieństwo ich wypłynięcia przy pierwszym kęsie.

Przygotowanie

Piękne hamburgery są łatwe do zrobienia, jeśli wykonasz kilka prostych kroków. Po pierwsze, użyj dobrej jakości mielonej wołowiny i aromatycznej przyprawy do hamburgerów.

Następnie, pamiętaj, aby uformować placki nieco większe niż bułki, dzięki czemu będą się one kurczyć podczas gotowania. Dzięki temu burgery nie będą wchłaniać zbyt dużo tłuszczu podczas gotowania.

Podczas formowania placków bądź delikatny, aby nie wypłynęły soki, które są w nich zawarte. Umyj też ręce zimną wodą, zanim zaczniesz pracować z mięsem.

Następnie smaż burgery na dużym ogniu, aż na spodzie pojawi się skórka. Trwa to co najmniej 3 minuty.

Gotowanie

Użycie odpowiedniej wołowiny, nie solenie placków aż do momentu umieszczenia ich na grillu i nie przegrzewanie ich robi różnicę. To całkiem prosta rzecz, ale wiele osób próbuje z nią igrać.

Aby mieć pewność, że Twoje burgery będą tak soczyste, jak to tylko możliwe, najlepiej używać wołowiny 80/20. Ma ona idealną ilość tłuszczu, który utrzymuje wilgoć, nie pozwalając im się zbytnio skurczyć.

Pomaga również dodanie do mięsa odrobiny dodatkowej soli i pieprzu. Możesz nawet dodać odrobinę sosu Worcestershire, aby uzyskać dodatkowy smak i odrobinę ostrości!

Po ugotowaniu burgery powinny być średnio krwiste. Jeśli masz termometr, możesz sprawdzić, czy są gotowe, sprawdzając temperaturę środka.

Dodatki

Zależnie od upodobań, te soczyste hamburgery możesz posmarować różnymi przyprawami, świeżymi i pikantnymi warzywami, takimi jak awokado czy kwaśna śmietana. Możesz je również podawać na opiekanych bułkach z plasterkiem sera.

Kluczem do zrobienia soczystych hamburgerów jest wybór dobrej jakości wołowiny, najlepiej 80/20 mielonej kaczki. To dlatego, że ten rodzaj mięsa ma więcej tłuszczu i soczystości niż chuda mielona wołowina.

Aby te burgery były jeszcze bardziej soczyste, możesz dodać kilka składników, które są zwykle używane w klopsie, aby wchłonąć nadmiar wilgoci i zapobiec wysychaniu mięsa podczas gotowania. Są to: bułka tarta panko, jajka, mleko i sos Worcestershire.

Aby zgrillować te burgery, rozgrzej grill do średnio wysokiej temperatury (375 do 400 stopni F lub 190 do 204 stopni C). Umieść hamburgery bezpośrednio na gorącej powierzchni grilla. Powinny się smażyć bez zakłóceń, aż staną się złotobrązowe i lekko zwęglone od spodu, około 4-5 minut.

Oceń artykuł: Soczyste hamburgery

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5