Spaghetti z mięsem mielonym to świetny posiłek dla całej rodziny. Jest szybkie i łatwe do zrobienia, a wszyscy je uwielbiają!
Ten przepis jest zrobiony z mielonej wołowiny, sosu pomidorowego i włoskiej przyprawy. Jest to również świetny przepis do zamrożenia!
Ugotuj makaron
Najpierw przygotuj sos, podgrzewając olej na patelni na średnim ogniu i dodając czosnek i cebulę. Podsmażaj składniki, aż staną się miękkie i zrumienione.
Następnie dodaj mieloną wołowinę i gotuj, aż się zrumieni. Rozbij mięso łyżką, aby uzyskać więcej smaku.
Następnie dodaj pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, musztardę Dijon i przyprawę włoską. Gotuj sos na wolnym ogniu, aby się zredukował i nabrał smaku.
Gdy już uzyskasz gęsty i kremowy sos, czas na dodanie makaronu. Na koniec dodaj odrobinę parmezanu, aby uzyskać naprawdę pyszny obiad!
Ten przepis najlepiej przechowywać w pojedynczych pojemnikach, aby łatwo było go odgrzać. Przed odgrzaniem makaron powinien być ugotowany do stanu al dente. Dzięki temu nie wchłonie zbyt wiele sosu i nie stanie się zbyt mięsisty.
Upiecz mięso
Używając mięsa mielonego, ważne jest, aby je dokładnie ugotować. Mięso mielone zawiera bowiem bakterie, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe, jeśli nie zostanie ugotowane do końca.
Przygotowanie mięsa jest niezbędne do uzyskania ładnego, brązowego koloru. Może to zająć trochę czasu, więc musisz pozwolić wołowinie pozostać w kontakcie z patelnią przez kilka minut, aby uzyskać dobrą skórkę.
Aby uniknąć sytuacji, w której mięso paruje lub gotuje się zamiast się zrumienić, musisz od czasu do czasu mieszać je podczas tego procesu. Nie mieszaj jednak nadmiernie, bo mięso ostygnie i nie uzyska dobrego brązowego koloru.
Bez względu na to, czy używasz świeżego, czy rozmrożonego mięsa, powinno ono być dokładnie zrumienione przed dodaniem do sosu. Nie szkodzi, jeśli niektóre duże okruchy są nadal różowe w środku, ale powinny być całkowicie zrumienione ze wszystkich stron, kiedy będziesz gotowy do dodania ich do sosu.
Dodaj sos
Ten łatwy sos do spaghetti z mieloną wołowiną to wspaniały rodzinny przepis, który jest gotowy w mniej niż 30 minut, nadaje się do zamrażania i jest idealny na pracowity obiad w tygodniu! Używając tylko kilku składników i gotując powoli na kuchence, łatwo przygotować ten smaczny sos w zaledwie 3 krokach.
Pierwszym krokiem jest zrumienienie mielonej wołowiny na patelni na średnim ogniu, a następnie odsączenie całego nadmiaru tłuszczu. Gdy mięso się zrumieni, a warzywa zmiękną, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, sos pomidorowy i koncentrat pomidorowy oraz oregano, bazylię, sól i pieprz. Gotuj mieszankę do momentu, aż będzie gęsta i aromatyczna, a następnie podawaj z ulubionym makaronem.
Aby uzyskać najlepsze rezultaty z tego domowego sosu mięsnego, ważne jest, aby gotować go „wolno i na wolnym ogniu”. Gotowanie na wolnym ogniu pozwala na połączenie się smaków. Zapobiega to również przypalaniu się sosu i jego gorzkiemu smakowi.
Mieszaj wszystko razem
Jeśli chcesz podać najlepszy obiad ze spaghetti, sekretem jest wymieszanie wszystkiego razem. Oznacza to gotowanie sosu mięsnego i makaronu w tym samym garnku, co oszczędza czas i sprawia, że makaron się nie skleja!
Na początek rozgrzej masło na dużej patelni na średnim ogniu. Dodaj drobno posiekaną cebulę i szczyptę soli, a następnie podsmażaj je, aż zaczną mięknąć.
Następnie zrumień mięso mielone i pamiętaj, aby przewracać je na drugą stronę, tak aby zrumieniło się z każdej strony.
Po zrumienieniu mięsa czas na wymieszanie wszystkiego razem. Wymieszaj sos, w którym powinno być dużo zrumienionych kawałków mięsa. Dobrze jest zamieszać go kilka razy, zanim wlejesz spaghetti, ponieważ pomoże to upewnić się, że wszystko zostanie prawidłowo wymieszane!