Kiedy pieczesz piersi z kurczaka, skóra jest kluczowa dla uzyskania chrupiącego wykończenia. Chrupiąca skóra pomaga utrzymać wilgoć i delikatność mięsa, a jednocześnie zatrzymuje soki wewnątrz, dzięki czemu otrzymujesz delikatną i soczystą pierś pełną smaku.
Więc, choć może się wydawać, że kurczak ze skórą nie będzie tak zdrowy, jak kurczak bez kości, będziesz zaskoczony tym, jak smaczny może być! Wypróbuj ten przepis, aby przygotować pieczonego kurczaka, który będzie soczysty i aromatyczny.
Przyprawa do kurczaka
Ta przyprawa do kurczaka jest łatwa do zrobienia i może być używana do przyprawiania różnych potraw. Doskonale nadaje się do przyprawiania grillowanych, pieczonych lub smażonych piersi i udek z kurczaka.
Jest to prosta przyprawa do kurczaka, która wykorzystuje kilka przypraw i ziół. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu i można ją zrobić z prawie wszystkich ziół i przypraw, które masz w swojej kuchennej spiżarni.
Aby uzyskać najlepszy smak, marynuj kurczaka w mieszance przypraw przez co najmniej godzinę lub do 12 godzin przed przyrządzeniem. Doda to więcej smaku i sprawi, że przyprawa będzie lepiej przylegać do mięsa.
Piecz w piekarniku, aż piersi będą przepieczone, czyli około 45 minut. Nie powinny być już różowe przy kości, a soki powinny być przejrzyste, gdy nacinasz je nożem.
Przygotowanie
Piersi z kurczaka ze skórą to pyszny, łatwy i szybki sposób na dodanie bogatego smaku do potraw z kurczaka. Dzięki niej mięso pozostanie soczyste i delikatne.
Aby przygotować te pyszne pieczone piersi z kurczaka, musisz tylko odpowiednio przygotować składniki. Najpierw rozgrzej piekarnik do 450 stopni F.
Osusz piersi kurczaka papierowym ręcznikiem i dopraw solą i pieprzem. Umieść je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
Później wystarczy rozgrzać patelnię z oliwą z oliwek na średnim ogniu. Gdy będzie już gorąca, dodaj piersi z kurczaka skórą do dołu i smaż je przez około 5 minut, nie poruszając nimi.
Jeśli wolisz piec kurczaka na rożnie, wystarczy, że wyłożysz patelnię do pieczenia folią i ustawisz na niej stojak. Gdy już to zrobisz, umieść kurczaka na stojaku i piecz go przez około 10-15 minut.
Gotowanie
Skóra na piersiach z kurczaka sprawia, że mięso pozostaje wilgotne i delikatne podczas gotowania. Piersi z kurczaka z kością i skórą są o wiele smaczniejsze niż ich odpowiedniki bez kości, dlatego prawdopodobnie znajdziesz je w menu wielu restauracji.
Najważniejszą rzeczą do zapamiętania podczas gotowania piersi z kurczaka jest to, żeby jej nie rozgotować. Często zdarza się, że rozgotowany kurczak jest suchy i gumowaty.
Aby tego uniknąć, gotuj piersi z kurczaka w temperaturze pokojowej i upewnij się, że przed gotowaniem usunąłeś z zamrażalnika wszelką wilgoć. Dzięki temu piersi będą się gotować bardziej równomiernie i szybciej niż zimny kurczak.
Dobrym pomysłem jest również użycie termometru z odczytem. Włóż go do najgrubszej części piersi z kurczaka i jeśli wskaże 165 F, oznacza to, że kurczak jest ugotowany.
Serwowanie
Pieczona pierś z kurczaka ze skórą jest pyszna i łatwa do przygotowania. Jej właściwości odżywcze są porównywalne do piersi bez kości, a zawartość tłuszczu jest niższa niż w przypadku wersji smażonej lub pieczonej.
Zawiera też więcej białka niż pierś pieczona oraz więcej witaminy B12, cynku i kwasów tłuszczowych omega 3 niż wersja bez kości. Może być dobrą alternatywą dla kurczaka z rożna.
W tym przepisie użyto piersi bez kości i skóry, ale możesz też kupić w lokalnym sklepie spożywczym pierś z kością z zachowaną skórą. Po prostu odetnij mięso od kości po powrocie do domu.
Aby bez wysiłku przygotować soczyste i delikatne piersi z kurczaka bez skóry, ugotuj je w garnku z kilkoma dodatkami, takimi jak plasterki cytryny, marchew, seler lub połowa żółtej cebuli. Następnie rozdrobnij mięso i wykorzystaj je w zupach, gulaszach lub innych daniach. To świetny przepis dla początkujących i idealny sposób na wykorzystanie resztek kurczaka.