Karkówka po Meksykańsku

Karkówka po Meksykańsku


Karkówka po Meksykańsku

To danie przypomina Chilli Con Carne, tyle, że nie użyłam mięsa mielonego a krojoną karkówkę wieprzową. Kuchnia Meksykańska to aromatyczne dania pełne ostrości i przypraw, uwielbiam. Takie danie możecie podać na wiele sposobów: z ziemniakami, ryżem, kaszą, tortillą lub pieczywem. Ja użyłam gotowych wrapów kukurydzianych, które podpiekłam w piekarniku, po wyjęciu odstawiłam na kilka minut, stały się chrupiące jak Nachosy i zastąpiły nam widelec 🙂

składniki:Karkówka po Meksykańsku

50 – 70 dkg karkówki wieprzowej

puszka fasoli w sosie pomidorowym

puszka pomidorów krojonych

1 cebula

puszka kukurydzy

2 ząbki czosnku

1 papryczka chilli

1 czerwona papryka

łyżeczka kuminu

łyżeczka pieprzu cayenne

garść świeżej kolendry

pieprz, sól

oliwa do smażenia

wykonanie:

Karkówka po MeksykańskuKarkówkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy karkówkę i dodajemy przyprawy sól, pieprz, kumin, pieprz cayenne, drobno posiekany czosnek, cebulę pokrojona w pióra i drobno posiekaną papryczkę chilli i pokrojona w kostkę paprykę czerwoną. Wszystko chwile smażymy, podlewamy szklanką wody i dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem około 15 minut. Dodajemy puszkę fasoli, puszkę kukurydzy (po odlaniu z niej wody), puszkę pomidorów , dokładnie mieszamy i gotujemy 10  15 minut bez przykrycia co jakiś czas mieszając. Przed podaniem dania dodajemy garść posiekanej, świeżej kolendry. Urozmaićcie swoją kuchnie o smaki Meksyku i podzielcie się ze mną ciekawymi przepisami.