Prawdziwe pyzy ziemniaczane z mięsem

Prawdziwe kluski ziemniaczane z mięsem to klasyczne europejskie danie. Można je przygotować z różnymi nadzieniami, w tym z mieloną wołowiną i/lub kiełbasą wątrobianą.

Ciasto na te kluski jest podobne do włoskich gnocchi, tylko zawiera dużo więcej mąki. Dzięki temu ciasto jest mocniejsze i bardziej elastyczne przy formowaniu kształtów.

Składniki

Knedle ziemniaczane są zwykle jedzone ze smażoną cebulą, kiszoną kapustą lub sosem mięsnym. Są też pyszne z kremowym sosem z boczku i gotowane na maśle.

Aby przygotować to danie, będziesz potrzebować dużego garnka z osoloną wodą do zagotowania. Ciasto ziemniaczane można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do czasu, gdy będzie gotowe do gotowania.

Składnikami tego przepisu są pokrojone w kostkę ziemniaki, mąka, żółtka, kasza manna i sól. Musisz zagnieść ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.

Alternatywnie możesz użyć tych samych składników, ale wypełnić knedle mieszanką mielonej wieprzowiny, wołowiny lub grubej kiełbasy z wątroby. Możesz też dodać odrobinę gałki muszkatołowej i drobno posiekaną cebulę do masy pierogowej, aby nadać jej dodatkowy smak.

Podczas lepienia pierogów wciśnij do każdego z nich kilka kromek chleba. Pomoże to zapewnić odpowiednie ugotowanie środka i zapobiegnie rozpadaniu się knedli.

Przygotowanie

Prawdziwe knedle ziemniaczane są nieodzownym elementem każdego niemieckiego posiłku. Są pocieszającym, obfitym i sycącym daniem, które dobrze komponuje się z roladą lub innymi daniami mięsnymi i służy jako idealny dodatek do sosu!

Jest wiele przepisów na te knedle – niektóre składają się prawie wyłącznie z gotowanych ziemniaków, inne zawierają inne składniki, takie jak chleb lub mąka. Ten przepis łączy gotowane ziemniaki ze skrobią ziemniaczaną i solą, aby uzyskać idealnie miękkie, puszyste pierogi.

Aby przygotować ciasto, umieść wszystkie składniki w dużej misce. Mieszaj, aż masa będzie gładka i pozbawiona wszelkich grudek. Uformuj ciasto w okrągłe kluski i obtocz je w skrobi ziemniaczanej, aż do całkowitego pokrycia.

Gotowanie

Kluski ziemniaczane w stylu niemieckim, czyli pyzy z miesem (pih-zih z myeh-sehm), są podobne do włoskich gnocchi, ale są większe i zazwyczaj nie podaje się ich z sosem. Są nadziewane mięsem i przyprawiane majerankiem, czosnkiem i smażoną cebulą.

Aby je zrobić, zmieszaj ugotowane i surowe ziemniaki z mąką, solą i gałką muszkatołową. Jeśli chcesz, możesz dodać kawałki chleba do knedli przed ugotowaniem.

Tradycyjnie do związania ciasta używa się skrobi ziemniaczanej, ale w niektórych krajach bardziej dostępna jest skrobia kukurydziana. Jeśli użyjesz skrobi kukurydzianej zamiast ziemniaczanej, pierogi mogą nie trzymać się tak dobrze i będą mniej puszyste.

Jeśli pierogi nie trzymają się razem, ugotuj pierogi na próbę, a następnie dodaj trochę więcej skrobi do ciasta przed rozwałkowaniem. Możesz też podgrzać knedle w mikrofalówce, aby je ogrzać i zapobiec ich rozmiękaniu.

Serwowanie

Niemieckie knedle ziemniaczane to tradycyjne niemieckie danie dodatkowe, podawane do klasycznych potraw, takich jak rouladen, sauerbraten czy pieczona wieprzowina. Są też doskonałe w kremowym sosie grzybowym lub obfitym gulaszu wołowym.

Zazwyczaj doprawia się je majerankiem lub gałką muszkatołową i podaje z bułką tartą. Niektóre z nich są wypełnione mięsem, a inne kiszoną kapustą.

Ciasto używane do produkcji klusek ziemniaczanych jest zwykle zrobione z tłuczonych ziemniaków i mieszanki mąki, jajka i soli. Ciasto jest następnie formowane w podłużne knedle i gotowane w wodzie.

Jeśli robisz dużą partię knedli, dobrze jest ugotować na próbę jedną sztukę przed ugotowaniem reszty. Jeżeli ciasto nie trzyma się kupy, być może będziesz musiał dodać do przepisu trochę więcej skrobi lub płynu.

Nazywane są często Hoorische, co oznacza „włochate”. Można je przygotować z ziemniaków ugotowanych w 100% lub z surowych. Możesz je wypełnić różnymi składnikami, takimi jak mielone mięso czy kiełbasa z wątróbki.

Oceń artykuł: Prawdziwe pyzy ziemniaczane z mięsem

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5