Karkówka z ananasem


Karkówka z ananasem

Karkówka pieczona z ananasem to super połączenie słodkości owoców z mięsem. Spróbujcie urozmaicić sobie obiad takim daniem – będziecie mile zaskoczeni smakiem.

składniki:karkówka i ananas

kilka plastrów karkówki wieprzowej

puszka ananasa w plastrach

pieprz, sól

smalec lub olej do smażenia

wykonanie:

KARKÓWKA W ANANASIEKarkówkę solimy,pieprzymy i smażymy na kolor brązowy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Usmażoną karkówkę, razem z tłuszczem spod smażenia przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Zalewamy mięso sokiem z ananasa. Plasterki ananasa układamy na wierzchu karkówki. Pieczemy około 40 minut w tym ostatnie 10 minut bez pokrywy. Podajemy gorące.