Kopytka


Kopytka

Pyszne kluski zarówno świeże jak odsmażane. Możemy podać je z sosem, polane masełkiem… jak kto woli. U mnie znikają w zawrotnym tempie 🙂

składniki:kopytka kluski ziemniaczane

1 kg ziemniaków

1 jajko

szklanka mąki

sól

łyżka oleju

wykonanie:

kopytka 1Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.  Wystudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mięsa. Do ziemniaków dodajemy jajko, 3/4 szklanki mąki i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Na stolnicy rozsypujemy pozostałą mąkę. Ciasto dzielimy na 5-6 części, z każdej z nich robimy wałek grubości palca, obtaczamy go w rozsypanej na stolnicy mące, rozklepujemy i kroimy w romby. W garnku gotujemy osoloną wodę z łyżką oleju. Pokrojone kopytka gotujemy partiami we wrzącej wodzie do wypłynięcia. Odcedzamy na durszlaku. Podajemy gorące lub odsmażone na patelni.