Home / Dania główne / Kotlety jajeczne
5 kwietnia, 2017

Kotlety jajeczne

Posted in : Dania główne on by : admin Tagi: , , , , , , , , , , ,

Kotlety jajeczne

Te kotlety to doskonały pomysł na wykorzystanie jajek na twardo. Super pomysł na bezmięsny obiad i gorące dni, gdy na mięso specjalnie nie mamy ochoty. Kotlety są bardzo proste w przygotowaniu, także jest to łatwa i smaczna propozycja na pełnowartościowy obiad a dzięki dodatkom w postaci szczypiorku, natki lub koperku – pięknie, wiosennie prezentują się na talerzu.

Czego potrzebujecie na kotlety jajeczne? (proporcje na 5-6 kotletów)

5 jajek ugotowanych na twardokotlety jajeczne

2 surowe jajka

4 łyżki czubate bułki tartej

garść posiekanego szczypiorku

garść posiekanej natki pietruszki

sól, pieprz do smaku

olej lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić kotlety jajeczne?

kotlety jajeczneJajka na twardo obieramy i dokładnie rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków, widelcem lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, dodajemy 2 surowe jajka, 2 łyżki bułki tartej, posiekany szczypiorek i natkę (można dodać koperek lub rzeżuchę), sól i pieprz do smaku i dokładnie wyrabiamy ręką wszystko razem dokładnie łącząc ze sobą. Formujemy kotleciki , obtaczamy w pozostałej bułce tartej i wkładamy na co najmniej 2 godziny do lodówki (dzięki temu kotlety będą bardziej ścisłe i nie będą rozpadać się na patelni). Po wyjęciu z lodówki kotlety smażymy na rozgrzanym oleju lub maśle na złoto – brązowy kolor z obu stron, delikatnie przewracając. Podajemy gorące z ulubionymi dodatkami  (u mnie puree z ziemniaków i mizeria – ulubiony zestaw). Z czego jeszcze zrobilibyście kotlety A LA mielone ???