Ośmiornica na rukoli


Mięso ośmiornicy jest jednym z najdelikatniejszych, świetnie pasuje grilowana do sałatek, a jej przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne – jedynie czasochłonne. Dostępna jest już na naszym rynku – najlepiej kupić mrożoną, jest łatwiejsza w przygotowaniu.

składniki:przepis na ośmiornicę

1 kg. ośmiornicy ( mrożonej w całości)

3 garście rukoli

10 pomidorków koktajlowych

3 łyżki octu jabłkowego

marynata:

ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

pieprz, sól

sos do sałatki:

3 łyżki oliwy

łyżeczka miodu

łyżka octu balsamicznego

świeże zioła : tymianek,rozmaryn

czosnek niedźwiedzi

sól, pieprz

wykonanie:

ośmiornicaOśmiornicę rozmrażamy, myjemy i odcinamy głowę. W dużym garnku gotujemy wodę z octem, wkładamy ośmiornicę do wrzątku i gotujemy pod przykryciem 40 – 50 minut, aż zrobi się miękka. W międzyczasie przygotowujemy sos do sałatki: wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą w miseczce i mieszamy tak,aby składniki połączyły się ze sobą. Wyjmujemy ośmiornicę z wrzątku i odcinamy jej macki, resztę wyrzucamy. Przygotowujemy marynatę: Drobno siekany czosnek łączymy z oliwą, pieprzem i solą. Marynatą smarujemy macki i smażymy 2-3 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni grillowej. Na głębokich talerzach układamy rukolę, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, grillowane macki ośmiornicy, polewamy sosem, podajemy ciepłe .