Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym


Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

Bardzo delikatne, smaczne i soczyste mięso. Wbrew pozorom proste w przygotowaniu, tylko długo się gotuje 🙂 Niech nie zraża Was wygląd ozorków – są naprawdę pyszne.

składniki:

dla 2 osóbozorki wieprzowe

4 ozorki wieprzowe

włoszczyzna

kilka liści laurowych, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, sól

sos chrzanowy:

2 szklanki wywaru spod ozorków

łyżka chrzanu

2 łyżki gęstej śmietany

łyżka mąki

pieprz, sól

wykonanie:

wieprzowe ozorki w sosie chrzanowymObraną włoszczyznę, ozorki i przyprawy zalewamy wodą i gotujemy około 1,5 godziny na wolnym ogniu (do miękkości), pod przykryciem. Ozorki wyjmujemy z wywaru, studzimy, obieramy ze skóry i kroimy na plastry grubości 2 cm. Odlewamy do osobnego rondelka 2 szklanki wywaru spod ozorków, dodajemy chrzan, chwilę gotujemy. Śmietanę łączymy z mąką – rozbijając trzepaczką i dodajemy do wywaru z chrzanem – gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieje, solimy i pieprzymy do smaku. Pokrojone ozorki dodajemy do sosu i razem podgrzewamy (ja dodaje jeszcze pokrojoną w kostkę marchewkę ugotowana w wywarze z ozorkami). Podajemy gorące np. z puree z ziemniaków.