Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym


Ozorki wieprzowe w sosie chrzanowym

Bardzo delikatne, smaczne i soczyste mi臋so. Wbrew pozorom proste w przygotowaniu, tylko d艂ugo si臋 gotuje 馃檪 Niech nie zra偶a Was wygl膮d ozork贸w – s膮 naprawd臋 pyszne.

sk艂adniki:

dla 2 os贸bozorki wieprzowe

4 ozorki wieprzowe

w艂oszczyzna

kilka li艣ci laurowych, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, s贸l

sos chrzanowy:

2 szklanki wywaru spod ozork贸w

艂y偶ka chrzanu

2 艂y偶ki g臋stej 艣mietany

艂y偶ka m膮ki

pieprz, s贸l

wykonanie:

wieprzowe ozorki w sosie chrzanowymObran膮 w艂oszczyzn臋, ozorki i przyprawy zalewamy wod膮 i gotujemy oko艂o 1,5 godziny na wolnym ogniu (do mi臋kko艣ci), pod przykryciem. Ozorki wyjmujemy z wywaru, studzimy, obieramy ze sk贸ry i kroimy na plastry grubo艣ci 2 cm. Odlewamy do osobnego rondelka 2 szklanki wywaru spod ozork贸w, dodajemy chrzan, chwil臋 gotujemy. 艢mietan臋 艂膮czymy z m膮k膮 – rozbijaj膮c trzepaczk膮 i dodajemy do wywaru z chrzanem – gotujemy na wolnym ogniu do momentu, a偶 sos zg臋stnieje, solimy i pieprzymy do smaku. Pokrojone ozorki dodajemy do sosu i razem podgrzewamy (ja dodaje jeszcze pokrojon膮 w kostk臋 marchewk臋 ugotowana w wywarze z ozorkami). Podajemy gor膮ce np. z puree z ziemniak贸w.