Przepis na pasztet wieprzowo – drobiowy
To przepis na pasztet z książki kucharskiej „Domowe Wędliny” Roberta Winckiewicza. Pasztet wyszedł doskonały, ale przepis delikatnie zmodyfikowałam. Znaleźć przepis na dobry, domowy pasztet nie jest łatwo, a ten naprawdę zachwycił mnie smakiem i co ważne świetnie się rozsmarowuje i nie kruszy. Pamiętajcie, że domowe pasztety i wędliny to naprawdę nic bardzo trudnego a robiąc je samodzielnie – wiemy co jemy.
W przepisie poniżej podaję ilości produktów jakich autor książki użył do zrobienia pasztetu. Ja użyłam połowę z nich i wyszła mi pełna długa brytfanka, ale zawsze można zrobić dwie i zamrozić 🙂
składniki na pasztet wieprzowo – drobiowy:
łopatka wieprzowa 1 kg
podgardle wieprzowe bez skóry 1 kg
mięso z kurczaka lub królika 1 kg (ja użyłam drylowanych udek z kurczaka)
wątróbki drobiowe 200 g
boczek wędzony kilka plastrów (ja użyłam słoniny cienko pokrojonej)
2-3 marchewki
1 mały seler
1-2 korzenie pietruszki
3 całe jajka
pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
gałka muszkatołowa
sól
smalec do smażenia
masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Jak zrobić pasztet wieprzowo – drobiowy?:
1. Mięso należy pokroić w grube kawałki i lekko obsmażyć na smalcu (w tym wątróbki). To samo robimy z warzywami (po zdjęciu mięsa z patelni). Wszystkie składniki (oprócz wątróbek) wkładamy do garnka, podlewamy wodą , dodajemy pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy do miękkości na małym ogniu.
2. Po ostygnięciu obsmażone wcześniej mięso przepuszczamy prze maszynkę o sitku 5 mm lub jeśli chcemy by masa była bardziej gładka na sitku 2-3 mm (ja przepuściłam na sitku 2-3 mm dwukrotnie). Mieszamy rozdrobnioną masę, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, sól , jajka. Jeśli masa jest za sucha dodajemy rosołu, w którym dusiliśmy mięso.
3. Do tak wyrobionej masy można dodać suszone lub świeże grzyby, ugotowane na twardo jajka w całości lub ulubione warzywa. Przygotowaną masą mięsną napełniamy foremki (ja przed nałożeniem wysmarowałam foremkę masłem i posypałam bułką tartą), na wierzch układamy boczek w plastrach ( ja ułożyłam kilka liści laurowych i cienkie plasterki słoniny).
4.(ja zanim pasztet włożyłam do pieczenia zamoczyłam foremkę z pasztetem w gorącej kąpieli wodnej na 10 minut) Pasztet pieczemy w piekarniku w temp. do 180 stopni około 45 minut, do osiągnięcia w jego wnętrzu temp. 70-72 stopnie. Chłodzimy do temperatury poniżej 12 stopni (ja piekłam góra-dół bez termoobiegu).
Polecam gorąco ten pasztecik – zróbcie koniecznie, nie teraz to na Święta. Macie jakieś sprawdzone przepisy na pyszne pasztety?