Pasztet wieprzowo -drobiowy

Pasztet wieprzowo – drobiowy


Przepis na pasztet wieprzowo – drobiowy

To przepis na pasztet z książki kucharskiej „Domowe Wędliny” Roberta Winckiewicza. Pasztet wyszedł doskonały, ale przepis delikatnie zmodyfikowałam. Znaleźć przepis na dobry, domowy pasztet nie jest łatwo, a ten naprawdę zachwycił mnie smakiem i co ważne świetnie się rozsmarowuje i nie kruszy. Pamiętajcie, że domowe pasztety i wędliny to naprawdę nic bardzo trudnego a robiąc je samodzielnie – wiemy co jemy.

W przepisie poniżej podaję ilości produktów jakich autor książki użył do zrobienia pasztetu. Ja użyłam połowę z nich i wyszła mi pełna długa brytfanka, ale zawsze można zrobić dwie i zamrozić 🙂

składniki na pasztet wieprzowo – drobiowy:

łopatka wieprzowa 1 kg

podgardle wieprzowe bez skóry 1 kg

mięso z kurczaka lub królika 1 kg (ja użyłam drylowanych udek z kurczaka)

wątróbki drobiowe 200 g

boczek wędzony kilka plastrów (ja użyłam słoniny cienko pokrojonej)

2-3 marchewki

1 mały seler

1-2 korzenie pietruszki

3 całe jajka

pieprz

ziele angielskie

listek laurowy

gałka muszkatołowa

sól

smalec do smażenia

masło i bułka tarta do wysmarowania formy

Jak zrobić pasztet wieprzowo – drobiowy?:

Pasztet wieprzowo - drobiowy

1. Mięso należy pokroić w grube kawałki i lekko obsmażyć na smalcu (w tym wątróbki). To samo robimy z warzywami (po zdjęciu mięsa z patelni). Wszystkie składniki (oprócz wątróbek) wkładamy do garnka, podlewamy wodą , dodajemy pieprz, sól, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy do miękkości na małym ogniu.

2. Po ostygnięciu obsmażone wcześniej mięso przepuszczamy prze maszynkę o sitku 5 mm lub jeśli chcemy by masa była bardziej gładka na sitku 2-3 mm (ja przepuściłam na sitku 2-3 mm dwukrotnie). Mieszamy rozdrobnioną masę, dodajemy gałkę muszkatołową, pieprz, sól , jajka. Jeśli masa jest za sucha dodajemy rosołu, w którym dusiliśmy mięso.

3. Do tak wyrobionej masy można dodać suszone lub świeże grzyby, ugotowane na twardo jajka w całości lub ulubione warzywa. Przygotowaną masą mięsną napełniamy foremki (ja przed nałożeniem wysmarowałam foremkę masłem i posypałam bułką tartą), na wierzch układamy boczek w plastrach ( ja ułożyłam kilka liści laurowych i cienkie plasterki słoniny).

4.(ja zanim pasztet włożyłam do pieczenia zamoczyłam foremkę z pasztetem w gorącej kąpieli wodnej na 10 minut) Pasztet pieczemy w piekarniku w temp. do 180 stopni około 45 minut, do osiągnięcia w jego wnętrzu temp. 70-72 stopnie. Chłodzimy do temperatury poniżej 12 stopni (ja piekłam góra-dół bez termoobiegu).

Polecam gorąco ten pasztecik – zróbcie koniecznie, nie teraz to na Święta. Macie jakieś sprawdzone przepisy na pyszne pasztety?

Pasztet wieprzowo -drobiowy