Pasztet z kaczki


Pasztet drobiowy z kaczki

Domowe pasztety – cudowny smak i zapach, zawsze zrobione w wi臋kszej ilo艣ci do zamro偶enia 馃檪 Mo偶emy pasztety zrobi膰 z przer贸偶nych mi臋s – ja zrobi艂am z kaczki, bo ma wyrazisty, ostrawy smak. Polecam 馃檪

sk艂adniki:

1 ca艂a kaczka z podrobamidomowy pasztet

20 dkg w膮tr贸bki drobiowej

50 – 70 dkg t艂ustego boczku lub podgardla (najlepiej w臋dzonego)

p臋czek w艂oszczyzny

3 jajka

ga艂ka muszkato艂owa, li艣cie laurowe,ziele angielskie, pieprz,s贸l

wykonanie:

domowy pasztet z kaczkiZ boczku lub podgardla odcinamy oko艂o 10 bardzo cienkich plasterk贸w i wyk艂adamy nimi dno formy na pasztet. Pozosta艂y boczek, kaczk臋 i obran膮 w艂oszczyzn臋 wk艂adamy do garnka, zalewamy wod膮 i gotujemy do mi臋kko艣ci dodaj膮c li艣cie laurowe,ziele angielskie, pieprz i s贸l. Pod koniec gotowania dorzucamy w膮tr贸bk臋 drobiow膮聽 i gotujemy jeszcze 20 minut. Wod臋 odlewamy, w艂oszczyzn臋 wyrzucamy, mi臋so obieramy z ko艣ci i przepuszczamy 2 – 3 krotnie przez maszynk臋 do mi臋sa. Do powsta艂ej masy dodajemy przyprawy: ga艂k臋 muszkato艂ow膮, pieprz, s贸l i dodajemy jajka. Wszystko wyrabiamy dok艂adnie r臋koma, a偶 powstanie puszysta, jednolita masa. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mas臋 przek艂adamy do form do pieczenia (ja u偶ywam jednorazowych, aluminiowych) o 3/4 wysoko艣ci formy i pieczemy 1 godzin臋 . Je艣li pasztet s艂abo si臋 zrumieni艂, zwi臋kszamy temperatur臋 w piekarniku do 200 stopni na 5 – 10 minut. Studzimy i podajemy pokrojony w plastry.