Pasztet z kaczki


Pasztet drobiowy z kaczki

Domowe pasztety – cudowny smak i zapach, zawsze zrobione w większej ilości do zamrożenia 🙂 Możemy pasztety zrobić z przeróżnych mięs – ja zrobiłam z kaczki, bo ma wyrazisty, ostrawy smak. Polecam 🙂

składniki:

1 cała kaczka z podrobamidomowy pasztet

20 dkg wątróbki drobiowej

50 – 70 dkg tłustego boczku lub podgardla (najlepiej wędzonego)

pęczek włoszczyzny

3 jajka

gałka muszkatołowa, liście laurowe,ziele angielskie, pieprz,sól

wykonanie:

domowy pasztet z kaczkiZ boczku lub podgardla odcinamy około 10 bardzo cienkich plasterków i wykładamy nimi dno formy na pasztet. Pozostały boczek, kaczkę i obraną włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości dodając liście laurowe,ziele angielskie, pieprz i sól. Pod koniec gotowania dorzucamy wątróbkę drobiową  i gotujemy jeszcze 20 minut. Wodę odlewamy, włoszczyznę wyrzucamy, mięso obieramy z kości i przepuszczamy 2 – 3 krotnie przez maszynkę do mięsa. Do powstałej masy dodajemy przyprawy: gałkę muszkatołową, pieprz, sól i dodajemy jajka. Wszystko wyrabiamy dokładnie rękoma, aż powstanie puszysta, jednolita masa. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Masę przekładamy do form do pieczenia (ja używam jednorazowych, aluminiowych) o 3/4 wysokości formy i pieczemy 1 godzinę . Jeśli pasztet słabo się zrumienił, zwiększamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni na 5 – 10 minut. Studzimy i podajemy pokrojony w plastry.