Przepis na penne z tuńczykiem
Makaron w tym wydaniu to ulubione połączenie mojego partnera.Treściwe danie z pysznym tuńczykiem świetne zarówno w formie sałatki jak i podane na gorąco jako danie obiadowe. Kilka składników, prosty przepis i danie gotowe a połączenie smaków jest naprawdę warte spróbowania.
składniki na penne z tuńczykiem:
opakowanie makaronu penne
2 puszki tuńczyka w oliwie w kawałkach
3 dojrzałe pomidory
4-5 ząbków czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
pieprz,sól
tarty parmezan
jak zrobić penne z tuńczykiem
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy. Czosnek bardzo drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę, pomidory kroimy w kostkę . Na rozgrzana patelnie przekładamy tuńczyka razem z oliwą z puszki, dodajemy czosnek i smażymy ciągle mieszając około 3-4 minut, dodajemy pomidory i smażymy kolejne 4- 5 minut, solimy, pieprzymy do smaku. Dokładamy do tuńczyka makaron, posiekana natkę pietruszki i podgrzewamy jeszcze chwilę dokładnie mieszając. Danie podajemy gorące, posypane startym parmezanem lub schłodzone jako sałatka z majonezem lub sosem czosnkowym (PRZEPIS).
Do takiego makaronu możecie dodać również suszone pomidory drobno pokrojone, bazylię lub inne ulubione zioła. Ja często jeśli podaję to danie w formie sałatki używam zamiast makaronu penne kokardek, ładniej się prezentują na stole i nie zmienia to smaku dania.
Jeśli szukacie inspiracji na dania z makaronem to znajdziecie ich dużo na moim blogu. Jednym z moich ulubionych połączeń jest najprostszy ,tradycyjny przepis na spaghetti carbonara (PRZEPIS), a jeśli lubicie dania orientalne to mam również dla Was przepis na makaron po Chińsku (PRZEPIS), bardziej dietetyczny i bardzo ciekawy w smaku.
Z makaronem możecie kombinować swoje własne wariacje, możliwości jest bez liku a to fajne urozmaicenie codziennego menu. Pamiętajcie jednak ,że najprostsze jest najlepsze , 3-4 składniki dodane do makaronu w zupełności wystarczą i macie gotowe , pyszne danie.
Bardzo chciałabym poznać Wasze pomysły na dania z makaronem te ulubione i te mało znane , chętnie wypróbuję a najlepsze opisze na blogu z przepisem od Was.