Steki z Kangura

Stek z Kangura


Przepis na steki z Kangura

O mięsie z Kangura wielokrotnie słyszałam i czytałam , ale nigdy osobiście nie próbowałam, nic dziwnego zresztą – Kangurów u nas jak na lekarstwo 🙂 Teraz już wiem, że to bardzo dobre mięso i w dodatku zdrowe, nawet bardzo zdrowe – Zawiera bowiem kwasy tłuszczowe CLA,  które stymulują spalanie tkanki tłuszczowej.W smaku mięso z Kangura jest słodkawe a kolorem przypomina dziczyznę. Przygotowując to nietypowe mięso zdałam się na własny instynkt – nie korzystałam z żadnego przepisu, sama przygotowałam marynatę i sos pieprzowo – musztardowy. Udało się , wszystkim smakowało, zatem dzielę się przepisem.

 

steki z kangura 2

cof

składniki na marynatę do steków z Kangura :

4 steki z Kangura ( do kupienia w Lidl)

marynata:

50 ml whiskey

2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki oliwy z oliwek

kilka liści laurowych

kilka sztuk ziela angielskiego

kilka ziaren pieprzu czarnego

sól

składniki na sos pieprzowo – musztardowy:

2 łyżki musztardy ostrej

łyżeczka miodu

pół łyżeczki ziaren pieprzu czarnego

pół łyżeczki ziaren pieprzu czerwonego

 

steki z kangura3

cof

jak przygotować steki z Kangura:

Steki należy rozmrozić w lodówce , zajmuje to około 1 doby.

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Steki zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 5-6 godzin. Rozgrzewamy patelnie grillową, steki smażymy z obu stron przez około 6-7 minut z jednej strony. Zdejmujemy steki z patelni,solimy, odkładamy na talerz  i przykrywamy folią aluminiową na 5 minut, żeby odpoczęły.

W międzyczasie przygotowujemy sos pieprzowo – musztardowy. Pieprz czarny i czerwony wrzucamy do moździerza i rozcieramy dokładnie na proszek. Musztardę łączymy z miodem, dodajemy utarty pieprz i dokładnie mieszamy. Gotowe.

Jako dodatek do steków możecie podać ziemniaki zapiekane (PRZEPIS) , pieczywo czy tez jakiś inny ciekawy dodatek. Ja podałam steki z podgrzybkami w sosie śmietanowym – wyszło pysznie.

Polecam Wam przygodę z mięsem z Kangura ,jest ciekawe i  zawsze to jakaś odmiana w kuchni. Na Sezonowym Garnku znajdziecie również przepisy na naszą pyszną, rodzimą dziczyznę np. na steki z polędwicy z Dzika, również pyszne i godne polecenia (PRZEPIS).

A Wy jakie dziwne rzeczy jedliście hmmmm??? Pochwalcie się 🙂