Żeberka z dzika w sosie musztardowo miodowym


Dziczyzna coraz częściej króluje na naszych stołach – drzewiej też tak bywało. Moja wiedza na temat dziczyzny pochodzi z samego źródła – moi koledzy są myśliwymi i nauczyli mnie jak pracować z tego rodzaju mięsem. Czasem dostaje od nich piękny kawałek mięsa i zaraz po jego przygotowaniu podzielę się z Wami przepisem. Dziś żeberka z dzika 🙂 Ważne: dziczyzna marynuje się co najmniej 2 dni !!!

składniki:Żeberka z dzika duszone w sosie musztardowo miodowym

1 kg żeberek z dzika

2 łyżki ostrej musztardy

łyżka miodu

marynata:

1/3 szklanki oliwy z oliwek

pieprz kolorowy

liść laurowy

czosnek niedźwiedzi

owoce jałowca

100 ml. mocnego alkoholu (whiskey,bimber,brandy)

sól

wykonanie:

Marynata: Owoce jałowca delikatnie rozcieramy w moździerzu. Do miski wlewamy oliwę i dodajemy resztę składników z jałowcem i alkoholem. Mieszamy.

Żeberka z dzika porcjujemy lub  zalewamy marynatą w całości  i zostawiamy na minimum 2 doby w lodówce pod przykryciem. Po wyjęciu z lodówki zostawiamy mięso na pół godziny w temperaturze pokojowej .Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni.  Smażymy żeberka  na suchej  patelni z obu stron na ciemnobrązowy kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z wytopionym tłuszczem i pieczemy pod przykryciem około 2 godzin ( do miękkości) bardzo często polewając żeberka wytopionym tłuszczem spod pieczeni żeby nie wyschły. Po upieczeniu przekładamy żeberka do garnka i solimy do smaku, a do tłuszczu dodajemy musztardę i miód – zalewamy żeberka i dusimy około 20 minut. Podajemy z żurawiną lub borówką.