Ciasto owocowe to słodki, gęsty, przypominający chleb wypiek z suszonych owoców i orzechów. Może być pieczone w różnych formach i jest popularnym deserem świątecznym.
Ten przepis na ciasto owocowe jest łatwy i szybki do wykonania. Nie zawiera masła ani oleju, dzięki czemu jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych ciast.
1. Wymieszaj wszystkie składniki
Tort z owocami – przepis jest dość prostym deserem, który możesz zrobić, aby obsłużyć tłum na każdym przyjęciu. Nie wymaga on mieszania, a wszystko, co musisz zrobić, to wrzucić składniki do naczynia i upiec!
Do przygotowania tego przepisu będziesz potrzebował mieszanki do ciasta, 2 puszek zmiksowanych owoców, półtorej kostki masła i 1 jajka. Możesz też użyć białego lub waniliowego ciasta zamiast żółtego.
Po połączeniu suchych składników dodaj namoczone owoce i orzechy. Przesiej trochę mąki, żeby dobrze je obtoczyć i dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj jajka, jedno po drugim, i dobrze je ubij. Jako zaczynu do tego ciasta możesz użyć sody oczyszczonej i octu. Wodorowęglan sody działa jak zasada, a ocet jak kwas, dzięki czemu ciasto rośnie.
2. Namocz mieszankę owocową i orzechy
Mieszanka owocowa i orzechy do tego ciasta muszą być namoczone, aby ułatwić proces mieszania. Sprawia to również, że ciasto jest aromatyczne, ponieważ jest aromatyzowane specjalną mieszanką przypraw.
To ciasto jest pełne rodzynek, suszonej żurawiny i kandyzowanych owoców. Przepis zawiera również ciemny rum oraz syrop karmelowo-maślany.
Przed dodaniem do ciasta namoczone owoce i orzechy obtocz w mące. Pomoże to równomiernie rozprowadzić je w cieście. Dzięki temu ciasto nie będzie pękać podczas pieczenia.
3. Wymieszaj wszystkie składniki
Ten owocowy tort to idealny sposób na pokazanie swoich ulubionych owoców sezonowych. Włożone do miękkiego waniliowego biszkoptu ze słodką kruszonką i upieczone na złoty kolor, to ciasto z pewnością będzie hitem na każdym przyjęciu!
Składniki tego przepisu są takie jak zwykle: mąka, proszek do pieczenia i soda oczyszczona (wodorowęglan sodu), masło, cukier i owoce. Jednak w tym przepisie soda oczyszczona bez jajek została zastąpiona octem, aby zapewnić odpowiednią równowagę między zasadą a kwasem.
Dobór najlepszych składników do danego przepisu wymaga wielu przemyśleń. To ciasto owocowe jest doskonałym przykładem na to, że połączenie właściwych składników w odpowiednich ilościach może zadecydować o wyniku!
4. Upiecz
Kluczem do tego przepisu jest odpowiednie namoczenie wszystkich składników. Dzięki temu ciasto nie wyschnie podczas pieczenia.
Po odpowiednim namoczeniu wszystkich składników wymieszaj je ręcznie. Pamiętaj, żeby włożyć wszystkie namoczone owoce i orzechy.
Ten placek jest tak łatwy do zrobienia, a do tego ma niską zawartość tłuszczu – nie zawiera masła ani oleju! Stanowi wspaniały deser, który możesz podać gościom lub na specjalne okazje.
Najlepsze jest to, że tak dobrze smakuje! Możesz go nawet podać z bitą śmietaną lub wiśnią na wierzchu. Ciasto przechowuje się przez kilka dni w lodówce pod szczelnym przykryciem i dobrze się odgrzewa. Możesz je również zamrozić na 3 miesiące!