Brawn to rodzaj galaretki mięsnej przyrządzanej z wieprzowiny. Może być używany jako wędlina lub dodatek do kanapek.
Słowo brawn pochodzi od holenderskiego słowa hoofdkaas, oznaczającego „ser z głową”. Wywodzi się z Europy, a obecnie jest popularny na całym świecie.
Składniki
Brawn (zwany również serem z głową) to wędliniarska terrina lub galaretka mięsna, która pochodzi z Europy. Składa się z mięsa z głowy cielęcia lub świni umieszczonego w galarecie, zwykle spożywanej na zimno lub w temperaturze pokojowej.
W Stanach Zjednoczonych jest powszechnie nazywany serem z głowy wieprzowej lub po prostu brawn. Jest to bardzo popularne danie w Luizjanie, Missisipi, Alabamie i innych częściach głębokiego Południa.
Przygotowuje się je z resztek wieprzowych i cielęcych, a czasem dodaje się do niego żelatynę. W niektórych krajach mięso miesza się z przyprawami i ziołami.
Zwykle podaje się go w kanapkach. Posmaruj dwie kromki chleba masłem lub musztardą, połóż na nich plasterek awantury i plasterek sera, i ciesz się!
Przygotowanie
Wawerna, zwana czasem serem z głową, to galaretka mięsna robiona z wieprzowiny. Może mieć postać małych kawałków mięsa lub bardziej rozdrobnionych i może zawierać przyprawy.
Starym sposobem przygotowania jest solenie mięsa w wodzie przez kilka godzin, a następnie gotowanie przez kilka minut, aby zmiękło i pomogło w procesie żelatynizacji. Do mieszanki można dodać kości i pchły, aby nadać jej dodatkowy smak i sprawić, że wywar będzie dobrze stężał, kiedy będzie gotowy.
Nie jest trudny do wykonania i zazwyczaj jest pyszny, podawany na zimno lub w temperaturze pokojowej, z chlebem na zakwasie lub dobrym czerwonym winem. Można ją pokroić w cienkie plasterki na kanapkę lub w grubsze kliny, aby cieszyć się nią jako kawałkiem mięsa na talerzu. To świetny sposób na wykorzystanie resztek świńskiej głowy. Jest to również bardzo tanie i łatwe do zrobienia danie.
Gotowanie
Surówka jest jednym z najbardziej pomijanych kawałków mięsa. Jest tani w przygotowaniu i niezwykle smaczny.
Jest również bogaty w żelatynę, która wzmacnia kolagen, oraz pełen witamin i minerałów. Mięso, które może być w różnych kawałkach lub drobno poszatkowane, miesza się przed gotowaniem z przyprawami i octem.
Danie gotuje się powoli do miękkości, a następnie wyjmuje się je z płynu i pozostawia do zastygnięcia. Następnie mięso kroi się na kawałki i podaje na ciepło lub na zimno.
Alternatywnie można je przygotować jako terrinę. Wlej mięso do formy i dodaj trochę płynu z dna garnka, wraz z nieposiekanymi liśćmi włoskiej pietruszki, przyprawami i żelatyną Davisa.
Przed podaniem włóż terrinę do lodówki, aby stężała przez co najmniej 24 godziny. Pokrój ją cienko na kanapki lub pokrój w grubsze kliny, aby podać na talerzu. Jest to świetny dodatek do sosu Cumberland lub chutney i najlepiej jeść go z chrupiącym chlebem.
Serwowanie
Smaczne, zrównoważone danie główne, biodynamiczna wieprzowina, chleb syfonowy i ekologiczny kawior Naccari. Dzisiejszy przepis pochodzi od Marcello Gallottiego, członka sieci kucharzy „Tempi di Recupero” Carlo Cataniego.
Posiłek wieprzowy (lub ser z głowy) to galaretowaty produkt mięsny robiony z głowy świni, zwykle z dodatkiem pchlich piór lub nóg dla dodatkowego smaku. Jest to popularna potrawa w środkowych Włoszech.
Zwykle kroi się ją w cienkie plastry na kanapki lub w grubsze kliny jako kawałek mięsa na talerzu, podając z sałatką i chutneyem morelowym. Można ją jeść na zimno lub w temperaturze pokojowej, ale nie należy jej odgrzewać. Jest to smaczne i tanie w wykonaniu danie. Najlepiej podawać je z dobrą musztardą.