Najlepsza surówka z czerwonej kapusty i jabłka.

Jeśli szukasz zdrowego dania, które nie tylko jest dobre dla ciebie, ale też świetnie wygląda, nie szukaj dalej! Ta sałatka z czerwonej kapusty i jabłek jest pełna sezonowych warzyw i owoców.

Lekka i aromatyczna sałatka, która idealnie pasuje do każdego posiłku. Można ją jeść samą lub dodać do ulubionego mięsa lub drobiu.

Składniki

Jest to mocna, aromatyczna sałatka, która będzie pasować do następnego mięsnego dania. Jest to również dobra sałatka do przygotowania przed obiadem, więc możesz ją mieć gotową na kolację lub spotkanie z przyjaciółmi!

Czerwona kapusta jest warzywem, które łatwo kupić, dobrze się przechowuje i ładnie wygląda. Ma też wiele zalet zdrowotnych, w tym wysoką zawartość błonnika, witaminy C (kwas askorbinowy) i właściwości przeciwzapalne.

W przeciwieństwie do zielonej kapusty, która łatwo więdnie, czerwona kapusta jest bardzo chrupiąca i dobrze trzyma się w lodówce, nawet gdy jest poszatkowana. Jest doskonałym dodatkiem do tacos lub jako dodatek do pieczonego kurczaka lub wieprzowiny.

Wymieszaj kapustę, cienko pokrojone jabłka i czerwoną cebulę z suszoną żurawiną i opcjonalnie opiekanymi orzechami pekan. Dodaj słodki i pikantny sos miodowo-musztardowy i mieszaj, aż składniki się pokryją.

Przygotowanie

Czerwona kapusta (lub fioletowa kapusta) ma wiele zalet zdrowotnych, w tym wysoki poziom witaminy C. Jest wspaniałym niskokalorycznym i niskowęglowodanowym warzywem, które również pięknie wygląda!

Kupując kapustę, szukaj ciasno upakowanych główek, które są jędrne i zwarte. Unikaj główek, które mają wiotkie lub uszkodzone liście.

Do zdrowej sałatki rozważ użycie kapusty włoskiej, ponieważ jest bardziej delikatna i luźno upakowana niż inne rodzaje kapusty. Kapusta Napa to także dobry wybór na surową sałatkę.

Szatkowana kapusta jest także łatwym rozwiązaniem, gdy brakuje Ci czasu. Przepis uzupełnia szybki cytrynowo-musztardowy winegret.

Gotowanie

Czerwona kapusta to dobry wybór na szybkie i zdrowe danie dodatkowe, które podkreśla sezonowe produkty. Ma jasny, pikantny smak i jest doskonałym źródłem witaminy C.

Jabłka to kolejny zdrowy owoc, który można wykorzystać do przygotowania tej sałatki. Najlepiej sprawdzą się cierpkie jabłka, takie jak granny smith, golden delicious czy pink lady, ale możesz też użyć słodszych odmian.

Jest to szybkie i łatwe danie główne, które doskonale komponuje się z pieczonymi mięsami lub grillowanymi rybami. Może też stanowić lekki i pyszny posiłek.

Dress to prosta mieszanka oliwy z oliwek, majonezu, czerwonego octu winnego, musztardy i miodu. Możesz również zastąpić majonez i musztardę Vegannaise lub nektarem z agawy, aby uzyskać opcję low carb.

Serwowanie

Czerwona kapusta jest bogatym w składniki odżywcze i niedrogim warzywem zimowym, które jest pełne witaminy C. Jest ważnym elementem zbilansowanej diety, a także doskonałym źródłem żelaza, potasu i błonnika.

Jabłka są doskonałym źródłem witamin i przeciwutleniaczy, a także mają właściwości przeciwzapalne. Najlepiej sprawdzają się tu cierpkie jabłka, takie jak granny smith, golden delicious czy pink lady, ale możesz też użyć słodszych odmian.

Ten przepis składa się z trzech prostych kroków: upraż orzechy włoskie, zrób dressing i wymieszaj wszystko razem! To pyszna i zdrowa potrawa, która jest gotowa w kilka minut.

Gorzki dressing doskonale komponuje się z chrupiącą kapustą i jabłkiem. Jest również nisko węglowodanowy, bezglutenowy i wegański!

Oceń artykuł: Najlepsza surówka z czerwonej kapusty i jabłka.

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5