Jeśli uwielbiasz sałatkę, na pewno zechcesz zrobić tę sałatkę w stylu azjatyckim. Jest ona pełna świeżych, chrupiących warzyw i podana z pikantnym, lekko ostrym dressingiem!
Ta sałatka jest pyszna i łatwa do zrobienia. Świetnie nadaje się na kolacje w tygodniu, pikniki i grille.
Kapusta
Kapusta chińska (zwana też kapustą napa) to wyjątkowa odmiana kapusty, która charakteryzuje się chrupiącymi białymi łodygami i żyłkami oraz delikatnymi liśćmi. Ma również łagodny smak i teksturę, która pozostaje chrupiąca nawet w sosie.
To pyszne danie dodatkowe na pikniki, potlucks i grille. Jest łatwa w przygotowaniu i uniwersalna.
Kapusta jest szatkowana, a następnie solona, aby ją „rozluźnić” i uwolnić wilgoć przed dodaniem pozostałych składników.
Możesz przygotować ten przepis do 2 dni wcześniej i przechowywać go w szczelnym pojemniku. Jednak przed podaniem musisz pozostawić go w lodówce na 30 minut do 2 godzin. Dzięki temu smaki się połączą i rozwiną.
Kukurydza
To smaczny i chrupiący colesław, który dobrze komponuje się ze smażonymi potrawami lub grillowanymi mięsami. Stanowi również świetny dodatek do cotygodniowego posiłku rodzinnego lub potluck.
Przyprawiona kukurydzą, kapustą, marchewką i papryką w kremowym, pikantnym sosie, jest łatwym przepisem na sałatkę, która jest idealna na wieczór taco, piknik lub grilla!
Sposób przygotowania sosu to olej, ocet, sok z limonki, skórka i miód. Możesz dodać do niego odrobinę musztardy Dijon, aby uzyskać głębszy smak.
Marchew
Clesław to klasyczne danie dodatkowe, które można zabrać na pikniki, potlucks i grille. Jest chrupiąca, pikantna i pysznie kremowa.
Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować kapusty, marchwi, zielonej cebuli i pikantnego, wyrazistego dressingu. Jest to łatwy i szybki przepis, który można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do momentu podania!
Przed przystąpieniem do realizacji tego przepisu musisz usunąć z kapusty twarde liście i rdzeń. Dzięki temu łatwiej będzie ją poszatkować, a colesław będzie bardziej miękki i aromatyczny.
Kilantra
Ten jasny i aromatyczny azjatycki colesław z zielonej kapusty nie zawiera majonezu, jest więc idealny do mieszania potraw i letniego grillowania. Jest podawany z cytrusowym dressingiem z oliwy z oliwek, soku z limonki i syropu klonowego.
Zawiera również pikantne pesto z kolendry. Kolendra jest doskonałym źródłem żelaza i siarki, ważnych substancji oczyszczających układ trawienny.
Dressing
Kabusta to popularne warzywo azjatyckie, które jest doskonałym źródłem witaminy C i błonnika. Jest wszechstronnym warzywem, które można stosować w sałatkach, zupach i gulaszach.
Do smażenia preferowana jest kapusta Napa, ale możesz też użyć kapusty włoskiej lub zielonej. Wszystkie dodadzą temu daniu przyjemnego smaku i tekstury.
Aby przygotować dressing, ubij wszystkie składniki w małej misce. Polej składniki sałatki po trochu i dobrze wymieszaj. Podawaj natychmiast!