Surówka z białej rzodkiewki i marchewki

Surówka z białą rzodkwią i marchewką to tradycyjna polska sałatka z tartej marchwi, jabłek, cebuli, kapusty i kiszonej kapusty. Często podaje się ją do dań mięsnych i można ją szybko przygotować w domu.

Jest to lekka i orzeźwiająca sałatka. Można ją przyprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oliwą z oliwek lub kremowym dressingiem składającym się z kwaśnej śmietany, jogurtu i majonezu.

Składniki

Surówka to wymyślna nazwa sałatki na zimno, która zawiera surowe składniki. Zazwyczaj towarzyszą im gorące dania i zmieniają się w zależności od pory roku. Niektóre są bardziej zbliżone do przeciętnej sałatki z fast foodu (słone chipsy, napoje gazowane), podczas gdy inne zawierają gotowane mięso, owoce morza lub warzywa.

Jedną z bardziej imponujących pozycji w menu jest biała rzodkiew daikon. Jest to niezwykłe warzywo, które wytrzyma obfity sos, a przy tym nie stanie się wilgotne ani rozgotowane.

Użycie jej w sałatce sprawi, że stanie się ona gwiazdą Twojego posiłku i wspaniałym dodatkiem do każdego stołu bufetowego.

Dobrą zasadą jest, aby nigdy nie przegotowywać warzyw, zwłaszcza jeśli są zielone i chcesz, aby długo zachowały swój kształt. Najlepiej też przygotowywać sałatkę na bieżąco, a nie mieszać wszystko razem przed podaniem. To pewny sposób na uniknięcie nieuniknionych obić, które mogą być szczególnie uciążliwe w przypadku rzodkiewek.

Przygotowanie

Przepis to pisemna instrukcja, która zawiera informacje o przygotowywanej potrawie oraz wskazówki, jak ją przygotować. Opisuje składniki i sprzęt potrzebny do wykonania potrawy oraz metodę w postaci numerowanych kroków, które pomogą Ci ją wykonać.

Surówka to zimna sałatka przygotowana z surowych składników, takich jak tarta marchew, jabłka, kiszona kapusta, kapusta i inne warzywa. Jest powszechnie podawana do dań mięsnych lub drobiowych.

Surówka może być przyrządzona na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i odrobiny cukru lub na bazie śmietany i jogurtu. W zależności od pory roku można dodać do niej inne świeże warzywa, takie jak buraki i rzodkiewka.

Tę prostą i pyszną sałatkę można podawać jako dodatek lub przystawkę na przyjęciach, spotkaniach lub kolacjach. Jest to także świetny sposób na dodanie większej ilości warzyw do swojej diety. Można ją zrobić w wersji wegańskiej, pomijając jajka i mleko.

Kuchnia

Surówka to tradycyjna polska sałatka składająca się ze świeżych owoców i warzyw, często przyprawiana oliwą z oliwek, solą, pieprzem, sokiem z cytryny lub kremowym dressingiem zawierającym kwaśną śmietanę, jogurt i majonez. Zazwyczaj przygotowuje się ją z grubo startej marchwi, jabłek, cebuli, białej kapusty i kiszonej kapusty, ale w zależności od pory roku może zawierać także wiele innych składników.

W niektórych wariantach przed podaniem sałatkę przyozdabia się posiekaną natką pietruszki lub koperkiem, a w nowoczesnych wersjach dodaje się do niej owoce cytrusowe, suszone owoce i orzechy. Ta colesław jest popularnym dodatkiem do dań z grilla!

Rodkiewka daikon nie jest tak twarda jak marchewka, więc pozostaje przyjemnie chrupiąca, kiedy jest dodawana do dressingu. To sprawia, że colesław jest świetnym dodatkiem do każdego posiłku lub bufetu. Jest łatwa do zrobienia i stanowi zdrową opcję!

Serwowanie

Ta polska sałatka jest łatwa do przygotowania i można ją podawać o każdej porze roku. Jest idealnym dodatkiem do dań mięsnych.

Surówka to surowa sałatka warzywna lub owocowa, którą zwykle przygotowuje się z tartej marchewki, jabłka, kiszonej kapusty, świeżej kapusty, rzodkiewki i innych warzyw. Dodaje się do niej sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz oraz kremowy sos, który zwykle zawiera kwaśną śmietanę lub majonez.

Jeśli chcesz, żeby sałatka była ostrzejsza, dodaj do sosu łyżkę soku z cytryny i trochę chrzanu. Możesz też pokroić w drobną kostkę kilka kawałków ananasa z puszki i wymieszać je z sałatką.

Oceń artykuł: Surówka z białej rzodkiewki i marchewki

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5