W Polsce trwa sezon ogórkowy, a jednym z najpopularniejszych przepisów z wykorzystaniem tego chrupiącego warzywa jest klasyczna mizeria babci. Ta polska sałatka z ogórków jest świetnym dodatkiem do każdego posiłku i dobrze komponuje się z mięsnymi daniami.
Kluczem do przygotowania tego dania jest posolenie ogórków przed ich pokrojeniem. To nada im smak i usunie nadmiar wilgoci, dzięki czemu staną się kremowe, a nie wodniste!
Solenie ogórków
Czy to kremowa sałatka na bazie majonezu, czy prosty dressing na bazie octu i kwaśnej śmietany, posolenie i odsączenie ogórków pomoże im zachować chrupkość. Nie wymaga to wiele czasu ani wysiłku, a rezultaty są przepyszne!
Chcesz wybrać ogórki bez pestek (lub ogórki angielskie, które mają mniejsze pestki) i możliwie suche. Wodniste nasiona standardowych ogórków ogrodowych szybko zamienią całą sałatkę w mokry bałagan.
Po pokrojeniu ogórków posyp je solą i pozostaw na 30 minut w durszlaku. Jeśli wolisz, żeby były bardziej suche, zostaw je na godzinę lub dłużej przed odsączeniem.
Ta technika, zwana osmozą, pomaga soli wyciągnąć część dodatkowej wilgoci z plasterków ogórków, dzięki czemu nie stają się one wilgotne. Dzięki temu sos śmietanowy nie będzie zbyt wodnisty.
Przygotowanie ogórków
Ogórki są uniwersalnym warzywem, które można jeść na surowo lub po ugotowaniu. Duża zawartość wody sprawia, że jest to idealny składnik wielu potraw. Można je miksować w smoothie, dodawać do deserów, zanurzać w occie, żeby uzyskać chrupiące pikle, lub siekać na surowo, żeby uzyskać szybkie kanapki i przekąski.
Gdy chodzi o przygotowanie ogórków, najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, żeby ich nie przegotować. Mogą szybko stać się miękkie, więc najlepiej stosować metody, które nie wymagają długiego czasu gotowania.
Na przykład, saute to świetny sposób na ugotowanie ogórków bez przegotowania. Wystarczy dodać odrobinę masła na patelnię na średnim ogniu, wrzucić pokrojone ogórki i smażyć przez kilka minut, aż zmiękną.
Następnie posyp odrobiną soli i koperku. Podawaj do grillowanej ryby lub kurczaka, jako dodatek do hamburgerów lub kanapek typu hoagies, albo po prostu samodzielnie jako pyszny, lekki letni posiłek.
Przygotowanie sosu
Ta klasyczna sałatka w stylu ogórkowej mizerii jest łatwym dodatkiem do każdego letniego przyjęcia, pikniku lub potluck. Chrupiące ogórki i świeży, letni koperek są połączone z prostym dressingiem z kwaśnej śmietany, który jest gotowy w kilka minut.
To jest danie, które z czasem staje się coraz lepsze. Idealnie nadaje się do przygotowania dzień wcześniej i podania na następnym spotkaniu na świeżym powietrzu!
Najlepiej jest kupić rodzaj chleba, którego będziesz używać, kilka dni przed planowanym przygotowaniem dressingu. Zazwyczaj można go znaleźć w dziale z pieczywem jednodniowym w sklepie spożywczym.
Możesz również opiekać chleb przed złożeniem sałatki, co pomoże połączyć składniki i wsiąknąć w plasterki ogórka.
Sałatka ta jest pyszna podawana samodzielnie, ale dobrze komponuje się również z daniami na bazie mięsa, takimi jak jagnięcina i klopsiki, kebab kofta lub grillowany kurczak pitas. Szybkie kiszenie ogórków w occie ryżowym dodaje chrupiącego i pikantnego elementu, który uzupełnia wiele dań głównych.
Przygotowanie koperku
Koperek jest wspaniałym ziołem, które można dodać do dania, ale ważne jest, aby posiekać go przed gotowaniem. Jest bardziej delikatny niż inne zioła i traci wiele smaku podczas gotowania, więc musisz mieć pewność, że przygotujesz go w odpowiednim momencie.
Przyczepy koperku mogą być używane w wielu potrawach, w tym w rybach, daniach z jaj, sałatce ziemniaczanej i daniach z makaronu. Możesz je także wykorzystać do smarowania i sosów, takich jak pasztet z wędzonej makreli, masło złożone lub kwaśna śmietana.
Łodygi kopru to kolejna uniwersalna część rośliny, którą możesz wykorzystać w wielu potrawach, np. w marynatach, zupach i gulaszach lub do nadziewania ryb przed grillowaniem lub pieczeniem. Możesz też użyć nasion kopru, które można rozgnieść lub dodać w całości do chleba, dań warzywnych i pikli.