Ogórki małosolne na szybko

Słone ogórki małosolne są marzeniem na lato. Są chrupiące, orzeźwiające i świetnie komponują się z różnymi daniami głównymi.

Doskonale sprawdzają się również w sałatkach, a nawet jako dodatek do kanapek. Są łatwe do zrobienia i stanowią świetny sposób na wykorzystanie resztek ogórków krojonych w plasterki!

Pokrój ogórki

Wiele przepisów wymaga pokrojenia ogórków przed użyciem ich w sałatkach, dipach lub zupach. Dzieje się tak dlatego, że dodatkowa woda zawarta w ogórkach może spowodować, że potrawy staną się maziste.

Dobrym sposobem na uniknięcie tego jest posolenie ogórków przed ich użyciem. Sól usunie nadmiar wody, dzięki czemu danie będzie mniej podatne na zsiadanie.

Pokrój ogórki w dowolny kształt – okrągły medalion lub półksiężyc. Upewnij się, że kroisz ostrym nożem, nie zdejmując skórki.

Alternatywnie, możesz pokroić ogórek na plasterki w stylu julienne. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do sałatek, dań typu stir-fry i sushi.

Solenie ogórków

Solenie ogórków przed dodaniem ich do sałatek, sosów i przypraw zapobiega przenikaniu wody z ogórków do potraw. Dzięki temu ogórki dłużej pozostają chrupiące i świeże.

Dodanie soli do pokrojonych ogórków powoduje wyciągnięcie z nich dodatkowej wilgoci poprzez proces zwany osmozą. W rezultacie ogórek jest nieco bardziej suchy niż jego nieposolony odpowiednik, co nie zepsuje Twojej sałatki.

Czas: Niektórzy kucharze twierdzą, że 20-30 minut wystarczy na posolenie ogórków, ale ja lubię suchość, którą daje im godzina. Na Środkowym Zachodzie niektórzy kucharze przygotowują sałatki ogórkowe w stylu niemieckim, soląc plasterki ogórków i umieszczając je między ręcznikami papierowymi na okres do 2 dni!

Po odsączeniu ogórków dobrze je opłucz. Chcesz, żeby były czyste, aby uniknąć zbyt słonego smaku.

Pozwól ogórkom wyschnąć

Jeśli chcesz mieć pewność, że ogórki wyschną, możesz posypać je solą, a następnie umieścić w woreczku z wodą z lodem. Ogórki składają się w około 96 procentach z wody, więc ta technika pomaga usunąć jej część, aby uzyskać bardziej chrupiącą teksturę.

Po kilku godzinach przebywania ogórków w wodzie z lodem, dokładnie je odsącz. Ustaw durszlak nad miską, żeby złapać płyn podczas odsączania, a następnie przechowuj ogórki w lodówce, aż będą gotowe do użycia.

Jeśli szukasz szybkiego sposobu, żeby zamienić ogórki ogrodowe w chipsy, ten przepis jest świetnym rozwiązaniem! Jest szybki i łatwy do wykonania, a do tego stanowi doskonałą przekąskę lub świetny dodatek do każdego dania głównego.

Przygotuj zalewę octową

Ogórki małosolne są łatwym i pysznym daniem dodatkowym, które doskonale nadaje się na pikniki, grille i potlucks. To zdrowy przepis, który ma mało kalorii i jest pełen witaminy C, potasu i przeciwutleniaczy (źródło).

Sama marynata składa się z zaledwie kilku składników. Jest to prosta mieszanka octu, wody, cukru i soli.

Aby uzyskać jeszcze więcej smaku, możesz dodać różne zioła lub świeże warzywa. Cienko pokrojona cebula, słodka papryka i pomidorki koktajlowe dobrze komponują się z tą marynatą.

Mieszaj marynatę octową

Ten szybki przepis na sałatkę ogórkową z koperkiem zajmuje kilka minut i jest łatwy do przygotowania. Jest to świetne danie dodatkowe na letnie grille i potlucks!

Na początek musisz pokroić ogórki i cebulę w cienkie monety. Możesz to zrobić za pomocą ostrego noża lub mandoliny.

Po pokrojeniu ogórków posól je i pozostaw w lodówce na dziesięć do trzydziestu minut. Dzięki temu sól wyciągnie wodę z ogórków i wzmocni ich smak.

Następnie musisz przygotować szybką zalewę z octu jabłkowego dla ogórków. Połącz w słoiku lub w misce olej o neutralnym smaku, ocet jabłkowy, naturalny cukier trzcinowy, sól i pieprz.

Oceń artykuł: Ogórki małosolne na szybko

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5