Surówka z pora marchewki i jabłka

Sałatka z pora z marchewką i jabłkiem to chrupiąca i orzeźwiająca potrawa. Jest bardzo prosta do zrobienia i idealna na letni sezon grillowy!

Por w tym przepisie jest pieczony z marchewką i czosnkiem, aby nadać mu słodki, pikantny i lekko karmelowy smak. Podana z dressingiem z cytryny i tymianku jest idealna na ciepły lunch lub kolację!

Składniki

Sałatka z pora z marchewką i jabłkiem – przepis jest zdrową i świeżą zimną przystawką. Jest idealna zarówno na lunch, jak i na kolację.

Ta sałatka z pora to świetny sposób na wykorzystanie tego niedocenianego warzywa! Por ma słodki, kwiatowy i lekko kwaśny smak, który dobrze komponuje się z marchewką i jabłkiem.

Pory są dobrym źródłem witamin A, C i K oraz minerałów, takich jak potas, magnez i żelazo. Zawierają także kaempferol, przeciwutleniacz o właściwościach przeciwzapalnych i zdrowotnych dla układu krążenia.

Aby przygotować pory, pokrój je w półksiężyce i włóż do miski z wodą, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Powinny być czyste, gdy będziesz już gotowy do mieszania sałatki.

Przygotowanie

Sałatka z pora z marchewką i jabłkiem to jeden z tych przepisów, które są nie tylko dobre dla Ciebie, ale też wyglądają całkiem elegancko. Jest idealnym letnim dodatkiem do steku lub sznycla z grilla i może być przygotowana z wyprzedzeniem, aby przygotować szybki i łatwy lunch.

Przygotowanie tego przepisu wymaga trochę wysiłku, ale rezultaty są warte wysiłku. Zacznij od starcia marchewki i jabłka na tarce o największych otworach. Jest to nie tylko świetny sposób na zaoszczędzenie sobie trochę wysiłku, ale także zapobiega przekształceniu jabłka w puree i sprawia, że Twoje dzieło ładnie się prezentuje przy stole.

Jeśli chodzi o sałatkę, najlepszym wyborem jest połączenie rozdrobnionej marchewki z drobno posiekanym jabłkiem i porami. Dobrze jest jednak najpierw zetrzeć marchew na tarce, aby się nie utleniła i nie zlepiła.

Gotowanie

Sałatka z marchwi i jabłek z porami to orzeźwiająca, chrupiąca potrawa, która jest idealna na letnie obiady. Połączenie marchwi, porów i jabłek jest idealne dla tej pory roku, nadając temu ukraińskiemu przepisowi słodko-ostry smak, który sprawi, że Twoi goście będą prosić o więcej!

Aby przygotować najlepszą możliwą sałatkę z porów, zacznij od ich oczyszczenia. Ciemnozielone części mają tendencję do przechowywania wielu zanieczyszczeń pomiędzy warstwami, więc pokrój je w cienkie półksiężyce i umieść w misce z wodą. Wymieszaj pory rękami, oddzielając warstwy, aby uwolnić wszystkie zanieczyszczenia.

Wrzuć oczyszczone pory z rozdrobnioną marchewką, pokrojonym jabłkiem, majonezem i solą, aby dokładnie wymieszać. Przełóż do miski i podawaj natychmiast!

Serwowanie

Pory należą do rodziny cebulowatych, ale mają bardziej kwiatowy, zielony smak. W przeciwieństwie do swoich żółtych kuzynów nie są tak ostre i cierpkie, a ponadto zawierają dużo witaminy A, C, K i różnych minerałów.

Ta sałatka z pieczonej marchewki i pora to prosty, ale pyszny obiad lub dodatek do dania głównego. Warzywa zostały dodane do sosu z cytryny, czosnku i tymianku, a następnie upieczone w piekarniku.

Marchew i por zachowują odrobinę chrupkości podczas pieczenia, a pory miękną i karmelizują się. W ten sposób powstaje smaczne, chrupiące połączenie ze słodkim jabłkiem.

Aby przygotować francuską sałatkę z marchewką z jabłkiem, umyj marchewki i zetrzyj je na tarce o największych oczkach. Dodaj rozdrobnione jabłka i natychmiast wymieszaj z kwaśną śmietaną, aby zapobiec ich zbrązowieniu. Przełóż do dużej miski i wymieszaj z dressingiem. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i podawaj.

Oceń artykuł: Surówka z pora marchewki i jabłka

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5