Racuszki drożdżowe z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami to pyszny smakołyk, który z pewnością przypadnie ci do gustu. Puszysty chleb z ciasta z plasterkami jabłek i mieszanką cukru cynamonowego jest idealny do podawania na ciepło.

Zacznij od połączenia mąki, cukru, drożdży i soli w dużej misce miksera. Podgrzej mleko, masło i wodę, aż będą bardzo ciepłe (120 stopni F). Dodaj do mieszanki mąki. Ubijaj 2 minuty.

Składniki

Drożdże to malutki grzybek, który czerpie energię z cukru. Występuje naturalnie w prawie każdym owocu i warzywie, także w tych, które gniją.

W tym przepisie drożdże zostały użyte do stworzenia lekkiego chleba z ciasta z plasterkami jabłek i cynamonową polewą. Jest to smaczny przysmak, który najlepiej podawać na ciepło z lodami.

Składnikami tego przepisu są: mąka, proszek do pieczenia, cukier puder, mleko, roztopione masło, jajko i ekstrakt waniliowy. W dużej misce do mieszania, połącz składniki razem i ubijaj mikserem elektrycznym przez 2 minuty na średniej prędkości.

Drożdże odżywcze to zdrowy składnik, który dostarcza witamin B12 i kwasu foliowego. Te składniki odżywcze są ważne dla zdrowego systemu odpornościowego i wspierają poziom energii.

Przygotowanie

Wilgotny i lepki spód z ciasta, zwieńczony soczystymi jabłkami i posypką streusel, to słodkie ciasto jest ulubionym jesiennym ciastem. To ciasto jest jednym z tych dań, które możesz przygotować wcześniej i zjeść na śniadanie lub przekąskę przed kolacją. Jest to także dobry wybór na popołudniową przerwę na kawę lub herbatę.

Rakiety drożdżowe z jabłkami są świetne do zrobienia, a jeszcze lepsze do jedzenia. Przez lata zrobiłem ich kilka i nigdy nie zawiodłem się na komplementach dotyczących ich wyglądu. Główną wadą tego przepisu jest czas potrzebny do ich zrobienia, ale warto się postarać! Dodatkowym plusem jest to, że można je łatwo przetransportować do domu przyjaciół lub do lokalnej kawiarni i są idealnym nośnikiem gorącej czekolady.

Pieczenie

Drożdże są kluczowym składnikiem chleba i wielu ciast. Podczas procesu pieczenia wytwarzają pęcherzyki powietrza, które sprawiają, że ciasto jest lżejsze i gęstsze niż typowe ciasto niedrożdżowe.

Ilość drożdży w cieście decyduje też o jego ogólnej konsystencji. Ciasta drożdżowe mają zwykle wyższy stosunek mąki niż ciasta z proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną, co powoduje, że są lżejsze i mniej kruche. Różni się to od ciast z proszkiem do pieczenia lub sodą oczyszczoną, które wymagają niewiele czasu na wyrośnięcie przed pieczeniem.

Gdy drożdże urosną, wymieszaj składniki ciasta. Dodaj jabłka, orzechy włoskie i tyle mąki, żeby powstało miękkie ciasto. Odstaw na bok, aż ciasto podwoi swoją objętość, czyli na około godzinę.

Serwowanie

Jeden z jesiennych klasyków, ten niemiecki placek z jabłkami, to lekki i słodki spód z ciasta drożdżowego, na którym znajduje się mnóstwo cierpkich jabłek. Wykończone obfitym streusel i cukrem cynamonowym stanowi idealne śniadanie lub deser.

Aby przygotować ciasto, najpierw dodaj ciepłe mleko do mąki, cukru i soli. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej masy. Drożdże potrzebują wilgotnego, ciepłego środowiska, żeby zakwitnąć, więc upewnij się, że mieszanka jest tylko ciepła, a nie gorąca.

Następnie dodaj do niej jajka i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj rodzynki. Najlepiej namoczyć rodzynki w wodzie przed pieczeniem.

Poprzedni artykuł

Lemon curd

Następny artykuł

Sorbet truskawkowy

Oceń artykuł: Racuszki drożdżowe z jabłkami

Ilość ocen: 0 Średnia ocen: 0 na 5