Mrożona kawa to jeden z najbardziej orzeźwiających napojów. W gorące letnie dni nic nie pobije zimnej szklanki tego pysznego napoju!
Najlepszą rzeczą w domowej kawie mrożonej jest to, że możesz ją dostosować do swojego smaku. Oznacza to, że możesz dodać do niej różne rodzaje mleka, cukru lub syropu, aby uczynić ją swoją własną.
1. Lód
Kawa mrożona to orzeźwiający napój, którym można się cieszyć w gorący dzień. Robi się ją ze zwykłej parzonej kawy, która jest schładzana i podawana z lodem.
Zwykle słodzi się ją mlekiem lub pół na pół, syropem lub cukrem. Może być również uzupełniona śmietanką i/lub mlekiem.
Kawę mrożoną możesz przygotować z dowolnego rodzaju kawy. Jeśli chcesz uzyskać mocniejszą kawę, spróbuj zaparzyć ją dwukrotnie, aby zniwelować rozcieńczenie spowodowane przez kostki lodu.
Aby zwiększyć smak kawy mrożonej, użyj dużych kostek lodu, które będą się powoli topić i mniej rozcieńczać napój. Ważne jest też, by przed wypiciem dobrze wymieszać kawę mrożoną, by rozprowadzić wszystkie smaki.
2. Kawa
Kawa to orzeźwiający napój, który zwiększa energię, poprawia nastrój i funkcje poznawcze. Ponadto może obniżyć ryzyko niektórych chorób, jak wynika z badań opublikowanych w European Journal of Clinical Nutrition.
Kawa mrożona to schłodzona wersja kawy parzonej, którą podaje się z lodem. Jest popularna w wielu kawiarniach i stanowi smaczny przysmak w gorący dzień.
Parząc kawę mrożoną, powinieneś zrobić ją mocniejszą niż zwykle, aby zrównoważyć rozcieńczenie spowodowane przez lód. Możesz też użyć prasy francuskiej, aby wydobyć więcej składników smakowych z ziaren i uniknąć rozcieńczenia.
3. Śmietanka
Śmietanka jest składnikiem mleka i może być dodawana do kawy w celu nadania jej smaku lub dodania jej mocy. Należy jednak pamiętać, że zbyt duża ilość śmietanki może mieć negatywne skutki dla zdrowia.
Na przykład może podnieść poziom cholesterolu i przyczynić się do rozwoju chorób serca. Ma również wysoką zawartość tłuszczu, więc najlepiej stosować ją z umiarem.
Dobrym pomysłem jest również używanie mleka wyższej jakości, np. organicznego lub bezklatkowego. Mleka te zawierają mniej cukrów i mniej tłuszczów nasyconych niż zwykłe mleko krowie.
4. Słodzik
Dodanie słodzika do kawy może sprawić, że będzie ona smaczniejsza. Zmniejsza też zawartość kalorii w napoju.
Słodziki mogą powodować szybki wzrost poziomu cukru we krwi i zwiększać poziom insuliny, dlatego powinieneś używać ich z umiarem.
Stevia, naturalna alternatywa dla cukru, jest jednym ze zdrowszych słodzików. Występuje w postaci paczki lub płynu i może być nawet 300 razy słodsza od cukru.
Syrop z agawy, produkowany z rośliny agawy niebieskiej, to kolejna popularna opcja. Chociaż zawiera niewielką ilość kalorii, jest uważany za niskoglikemiczny i nie wpływa na poziom cukru we krwi.
5. Syrop
Syropy to świetny sposób na dodanie smaku do Twojej mrożonej kawy. Możesz używać różnych smaków, od wanilii, przez orzechy laskowe, po przyprawę dyniową.
Syropy smakowe mogą być zdrowe, jeśli pijesz je z umiarem. Pomagają regulować poziom cukru we krwi i mogą wspomagać utratę wagi.
Jednakże zbyt duża ilość jakiegokolwiek napoju zawierającego cukier może spowodować poważne problemy zdrowotne. Nudności i wymioty są częstym objawem przedawkowania cukru, podobnie jak nieregularne bicie serca i wysokie ciśnienie krwi.